La reducció del crèdit es modera després de 21 mesos de contracció

El descens de la demanda de préstecs va ser "de més baixa intensitat" que a l’estiu, segons el Banc d’Espanya

La reducció del crèdit es modera després de 21 mesos de contracció
1
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

Primers símptomes d’esgotament del procés de contracció accelerada del crèdit provocat per l’enduriment de la política monetària per part del Banc Central Europeu (BCE) per combatre la inflació. Entre l’octubre i el desembre, els bancs espanyols van tornar a endurir per setè trimestre consecutiu tant els criteris de concessió que els porten a decidir si atorguen o no un préstec, com les condicions exigides per aquests (com el seu tipus d’interès, quantia, termini i garanties requerides). També la demanda va caure, com passa des del gener de l’any passat. No obstant, en tots els casos el descens va ser "moderat i de menor intensitat" que durant l’estiu.

Notícies relacionades

Aquesta tendència és congruent amb les estimacions del BCE sobre com funciona la política monetària. Així, les pujades de tipus es traslladen primer a les condicions amb què els agents econòmics (estats, empreses i llars) obtenen finançament per a les seves despeses i inversions. De fet, el BCE apunta que l’actual cicle d’alces del preu del diner s’ha traslladat a les condicions financeres de manera "ràpida i forta", fins i tot més del que esperava. Aquest enduriment passa després a l’activitat, al disminuir la demanda dels agents. És precisament el que està passant des de mitjans del 2023 i s’espera que continuï passant. Finalment, gran part de l’impacte sobre la inflació s’anirà desplegant al llarg d’aquest any i el següent.

Els bancs espanyols esperen que la seva oferta de crèdit torni a contraure’s entre el gener i el març en el segment de crèdits a llars per a consum i altres finalitats, mentre que no variaria en la resta de modalitats (hipoteques i préstecs a empreses). Quant a la demanda de finançament, anticipen una nova reducció generalitzada de les sol·licituds, amb una intensitat "similar o una mica més gran" que la registrada entre l’octubre i el desembre, segons la trimestral enquesta de préstecs bancaris del Banc d’Espanya.