Sánchez i els ‘amics’ de l’Ibex

1
Es llegeix en minuts
Sánchez i els ‘amics’  de l’Ibex

AP Photo/Markus Schreibe

El president del Govern, Pedro Sánchez, necessitava que es visualitzés que manté bones relacions (és un dir) amb les grans empreses, que no és una antiempresa. I va aprofitar per fer-ho en la seva assistència al Fòrum Econòmic Mundial a Davos (Suïssa), on es congreguen les elits polítiques i econòmiques mundials anualment. I ho va aconseguir, ja que van assistir fins i tot dos dels més díscols de l’Ibex, que l’any passat no van acudir a la cita: el president d’Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, molt crític amb l’impost a les energètiques, i el de Ferrovial, Rafael del Pino, que a la primavera va mantenir una pugna amb el Govern després de decidir traslladar la seu de la companyia als Països Baixos.

La nota oficial de la Moncloa remarcava no només l’assistència dels que no havien acudit a la mateixa cita l’any passat, sinó que destacava que la reunió s’havia desenvolupat "en un ambient de cordialitat" i fins i tot que Sánchez havia sigut rebut "entre aplaudiments". En fi.

Notícies relacionades

No va transcendir gran cosa del parlat: intel·ligència artificial, etcètera. Segons fonts coneixedores, no es van tocar temes polèmics com la fiscalitat, que enfronta els popes de l’Ibex amb l’Executiu de coalició. De fet, aquestes companyies ja compten amb potents departaments jurídics que s’ocupen d’impugnar mesures del Govern a les quals s’oposen. Aquest és el canal, fet que no impedeix mantenir les bones maneres i l’educació. La trobada no podia ser més que amistosa, especialment al ser a l’inici de la legislatura.

No sabem si Sánchez va traslladar a aquest grup que representa bona part del PIB espanyol el mateix missatge que davant l’auditori del Fòrum de Davos: que les empreses "s’impliquin" en el desenvolupament econòmic i social del país i que superin la lògica de "rivalitat sistèmica" amb el Govern que sovint fomenten "determinats mitjans de comunicació i partits radicals". És possible que no ho fes ja que la cita era per trencar el gel, no per augmentar-lo. Per a això ja hi ha les declaracions del dia a dia.