Els salaris dels joves són un 35% inferiors a la mitjana

El 53,2% de les persones d’entre 16 i 29 anys arriben amb dificultats a final de mes

Els salaris dels joves són un 35% inferiors  a la mitjana
1
Es llegeix en minuts
JORDI CUENCA

Negre panorama econòmic per a la joventut: dificultats per arribar a fi de mes, salaris baixos, pèrdua de pes demogràfic i un futur, el de la jubilació, en el qual molt probablement la seva capacitat de renda sigui inferior al de la seva ja malmesa vida laboral. És clar que hi ha diferències dins del col·lectiu, perquè aquells més ben formats tenen un nivell de vida i unes expectatives molt millors. Així ho posa de manifest l’informe de la Fundació BBVA i l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE) Present i futur de la joventut espanyola. Una perspectiva socioeconòmica.

Notícies relacionades

L’estudi conclou que la joventut d’aquest país –i, per tant, la valenciana– no disfruta d’unes condicions homogènies, tot i que en general bona part d’aquesta accedeix al mercat laboral amb dificultats i el seu pes en la població aturada és el doble que en l’ocupada. Aquesta precarietat és la que explica que els joves d’entre 16 i 29 anys que s’han independitzat i són els principals sustentadors de la seva llar tenen una renda un 15% inferior a la mitjana (16.000 euros) i fins i tot un 40% (11.000 euros) per sota en aquells que no tenen formació superior. És més, el 53,2% de les persones en aquesta franja d’edat té dificultats per arribar a final de mes, 5,4 punts percentuals per sobre de la mitjana. És clar que "els factors socioeconòmics d’origen i la formació aconseguida marquen importants diferències" entre els membres d’aquest col·lectiu.

L’informe dirigit per Francisco Pérez, director de l’IVIE, assegura que "les persones joves estan més exposades als vaivens del cicle econòmic i la qualitat mitjana de les seves ocupacions és pitjor". De fet, el 25,4% d’aquestes persones treballen amb contractes a temps parcial, 12 punts per sobre del conjunt de la població, i la taxa de temporalitat també dobla la mitjana.

Temes:

BBVA Joventut