Les pensions de menys quantia pujaran per sobre de la inflació

Les pensions de menys quantia pujaran per sobre de la inflació
1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Segons va fixar per llei l’última reforma de les pensions, totes les prestacions contributives, sigui quin sigui el Govern de torn, pugen cada any al mateix nivell que l’IPC, per mantenir així el seu poder adquisitiu. En conseqüència, la pensió mitjana de jubilació, de 1.380 euros al mes, pujarà 52 euros al mes. El 2024 serà el tercer any en què regeix la nova fórmula que l’antic ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, va pactar amb patronal i sindicats per revaloritzar automàticament les prestacions contributives cada any. Aquesta és la resultant de calcular la mitjana de la inflació entre desembre de l’any anterior i novembre del present. El que ha acabat resultant per al pròxim exercici aquest 3,8%.

El Govern, amb l’objecte de donar compliment als acords assolits amb diferents grups polítics durant la passada legislatura per obtenir els suports necessaris a la seva reforma de les pensions, augmentarà les prestacions mínimes en més intensitat que la resta. Així, les pensions de viudetat que perceben persones amb càrregues familiars pugen un 14%, superant per primera vegada els 1.000 euros mensuals.

La resta de pensions mínimes pujaran menys, un 6,9%, però per sobre de les contributives. Per exemple, les pensions no contributives de vellesa i invalidesa (SOVI) arribaran als 517,9 euros al mes (7.250,6 euros anuals).

No hi haurà ‘paguilla’

Notícies relacionades

El nou sistema de càlcul de les pensions elimina fórmules que van regir en el passat, com és el cas de les paguillas per compensar la diferència entre l’IPC definitiu i l’increment aprovat pel Govern a principis d’any.

L’Ingrés Mínim Vital (IMV) puja al mateix nivell que la majoria de pensions mínimes: un 6,9%. La quantia actual oscil·la entre els 565,37 euros i els 1.243,83 euros i passarà a entre 604,4 i 1.329,6 euros.