La Fed manté els tipus i anticipa tres retallades el 2024

La Reserva Federal dels EUA deixa els interessos en la forquilla entre el 5,25% i el 5,50%, la més elevada en 22 anys

La Fed manté els tipus i anticipa tres retallades el 2024

IDOYA NOAIN

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

La política de pujades de tipus d’interès amb què la Reserva Federal dels Estats Units ha estat combatent la inflació sembla haver arribat a la seva fi, tot i que el banc central nord-americà continua movent-se amb cautela i segueix mantenint les seves opcions obertes.

Com s’esperava, el Comitè Federal del Mercat Obert de la Fed va decidir ahir deixar inalterats els tipus d’interès, que van quedar en la forquilla d’entre el 5,25 i el 5,50, la més alta en 22 anys, a la qual es va arribar al juliol després d’11 pujades des del març de l’any passat.

Combatre una alça de preus

Però, a més, la Fed va anunciar la seva previsió de realitzar tres retallades l’any que ve, un més dels que anticipava al setembre. I tot i que es dona marge per tornar a apujar-los si es produeix una evolució desfavorable, o si es fessin realitat alguns dels "elevats riscos" que encara es perceben en termes d’inflació, considera que "possiblement s’ha assolit o és a prop del tipus pic per a aquest cicle", segons va explicar Jerome Powell, el seu president, en la declaració més contundent fins a la data sobre aquesta qüestió.

Notícies relacionades

Ja és la tercera reunió consecutiva en la qual la Fed prem el botó de pausa, després d’un any de pujades al ritme més intens en quatre dècades per combatre una alça de preus que tampoc s’havia vist en 40 anys. El que dominava abans del dia d’ahir era la pregunta de quan i per quant començarien el 2024 les baixades de tipus. I tot i que no hi ha respostes definitives, les previsions fetes públiques per Powell anticipen que aquests tipus acabaran l’any que ve un 0,75% per sota de la seva taxa actual, quedant al voltant del 4,6%. Vuit dels membres del comitè anticipen que les baixades seran menors, i cinc, que seran més profundes.

La Fed demostra alhora que continua sense tancar-se portes, sense voler cantar victòria massa aviat i donant-se marge de maniobra, un espai per respondre que s’ha fet el senyal de marca de la institució sota la presidència de Powell.

Temes:

Jerome Powell