Reunió europea
Hereu s’estrena a Brussel·les amb un pacte per fabricar tecnologies netes
El nou ministre d’Indústria presideix el seu primer Consell de Competitivitat a la UE
Entrada per la porta gran. El nou ministre d’Indústria i Turisme, Jordi Hereu, va presidir ahir el seu primer Consell de Competitivitat, Mercat Interior i Indústria de la Unió Europea amb un acord sobre el Reglament de Zero Emissions Netes amb què es pretén augmentar la producció europea de tecnologies netes, com les plaques solars i les turbines eòliques, simplificant els procediments de concessió d’autoritzacions, donant prioritat als projectes estratègics i diversificant el subministrament de tecnologies estratègiques de la Unió Europea.
L’objectiu final és cobrir el 40% del consum comunitari amb fabricació pròpia per fer front a la "forta pressió" a la qual està sotmesa la indústria europea per les subvencions a tercers països, especialment la Xina, tot i que l’acord ha sigut molt menys ambiciós del previst en aquest aspecte. "Aquest reglament reforça una de les principals prioritats de la presidència espanyola, que Europa guanyi autonomia estratègica i depenguem menys d’altres països per dur a terme aquesta transició energètica", va celebrar Hereu en la seva primera roda de premsa a Brussel·les, en què va agrair la "tasca de la delegació espanyola" en tot aquest temps per arribar a un acord que encara ha de ser consensuat amb el Parlament i la Comissió per a la seva posterior entrada en vigor.
Els Vint-i-set aposten per diversificar el subministrament de tecnologies estratègiques amb requisits de contractació pública que no se centrin només en el preu de l’oferta, sinó també en la qualitat, incloses les característiques socials, mediambientals i innovadores. Si bé el principal punt de l’acord és la possibilitat que els estats membre puguin establir altres criteris diferents del preu en les subhastes d’energies renovables; no obstant, els ministres han limitat aquesta mesura a un percentatge anual del 20% del volum subhastat.
Increment progressiu
No obstant, a petició de França s’establirà un increment progressiu d’aquesta taxa, segons va explicar Hereu. "França ha proposat incorporar en l’acord final un increment progressiu de l’ambició per establir criteris diferents del preu en les subhastes d’energia. Establirem un període en què s’incrementi aquest percentatge, però ara es manté en el 20%", va dir el ministre.
La qüestió sobre les clàusules anti Xina ha suscitat certa polèmica al sector solar europeu, que depèn en gran manera dels mòduls fotovoltaics xinesos, i que alerta que el veto als asiàtics podria posar en perill llocs de treball, ja que el 90% dels llocs de treball al sector estan relacionades amb la planificació i la instal·lació, mentre que la fabricació tot just representa una petita part.
- Els interessos no ho són tot Aquesta és l’edat límit per demanar una hipoteca a Espanya: ¿Ho sabies?
- Fenomen extrem als EUA L’huracà més violent de les últimes dècades arriba a Florida
- Sant Lluís Investigat el cap d’estudis d’un escola de la Garriga per delictes sexuals
- CRISI CLIMÀTICA Superar el llindar dels 1,5 ºC tindria efectes irreversibles
- Successos ¿Qui era la ‘dona de rosa’?
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Apunt Futbolistes sense edat
- Mia Carol: "No em vaig sentir culpable. Sé que no vaig fer res malament"
- Nova etapa Klopp dirigirà el futbol dels sis clubs del grup Red Bull
- Futbol El City tem que l’adeu de Begiristain arrossegui Guardiola