Telefónica prepara tres eros per a fins a 5.100 treballadors de més de 55 anys

L’operadora planteja acomiadaments col·lectius a les tres grans filials espanyoles

Telefónica prepara tres eros per a fins a 5.100 treballadors de més de 55 anys

DAVID PAGE

2
Es llegeix en minuts
DAVID PAGE

Telefónica i sindicats arrenquen la negociació dels acomiadaments que la companyia pretén executar a Espanya i avancen en la negociació d’un nou conveni col·lectiu. De moment, les posicions entre empresa i treballadors estan molt allunyades i els sindicats mostren el seu rebuig frontal de les primeres propostes de l’operadora.

La direcció de la companyia ha traslladat als representants sindicals la seva intenció d’activar tres expedients de regulació d’ocupació (ero) a les seves grans filials en el mercat espanyol per retallar plantilla. El grup calcula que l’excedent actual se situa en 5.124 llocs de treball entre les tres companyies (4.085 a Telefónica de España, 958 a Telefónica Móvil i 81 a Telefónica Soluciones), confirmen fonts sindicals.

Des dels sindicats s’apunta que no tot l’excedent funcional detectat per la direcció del grup té per què resoldre’s mitjançant baixes, sinó que també poden articular-se altres mesures, com la requalificació o canvi d’activitat d’empleats. La xifra concreta de baixes estimades encara no ha sigut facilitada per la companyia. Els plans de Telefónica passen per aplicar les sortides i altres mesures en tres anys, al llarg de la vigència del nou pla estratègic fins al 2026.

Nascuts el 1968 i abans

Els acomiadaments col·lectius s’aplicarien a treballadors de més de 55 anys (nascuts el 1968 o en anys anteriors) i amb una antiguitat mínima de 15 anys. Les sortides afectaran tots els centres de treball i totes les comunitats autònomes, segons la UGT, el sindicat majoritari amb representació a la companyia. De moment, Telefónica no ha facilitat detalls sobre les condicions que oferirà per facilitar totes aquestes sortides.

Telefónica i els representants dels treballadors van constituir ahir les tres taules de negociació simultànies per pactar les condicions dels eros, un per a cada gran filial (Telefónica de España, Telefónica Móvil i Telefónica Soluciones de Informática y Comunicaciones). Companyia i sindicats tenen oberta una quarta taula en la qual es negociarà el tercer conveni col·lectiu d’aquestes mateixes companyies, ja que l’actual està prorrogat i la seva vigència expira el 31 de desembre.

Notícies relacionades

En la taula de negociació del tercer conveni col·lectiu la companyia ha plantejat dos canvis substancials en relació amb el marc laboral que està actualment vigent. D’una banda, la direcció de Telefónica proposa tenir potestat per a la mobilitat forçosa de treballadors entre províncies o illes del mateix arxipèlag (fins ara aquests canvis geogràfics del lloc de treball només poden ser voluntaris), i també retirar les dietes per desplaçament quan el canvi de lloc de treball no impliqui canvi de residència, segons revelen fonts sindicals.

D’una altra banda, la companyia pretén reformar l’actual sistema de progressió salarial i professional perquè deixi d’estar tan vinculada a l’antiguitat, per passar a dependre de la productivitat del treballador i quedi reservada a empleats amb un «acompliment excepcional».

Temes:

UGT Espanyol