Front comú empresarial contra la nova normativa dels pisos turístics

Mig centenar d’associacions firmen el manifest de la federació catalana del sector

Una família busca el pis turístic que ha contractat a Ciutat Vella, la setmana passada.

Una família busca el pis turístic que ha contractat a Ciutat Vella, la setmana passada. / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

Barcelona Oberta (unió d’eixos comercials i turístics de la ciutat), el Gremi de Restauració, l’entitat Amics de la Rambla o la Federació Catalana de Locals d’Oci Nocturn (Fecalon), entre 50 associacions empresarials més de tall similar, s’han aliat per mostrar la seva disconformitat contra el nou marc legal que regirà el negoci dels pisos turístics a Catalunya. Ho han fet donant suport a un manifest que va llançar diumenge la Federació Catalana d’Apartaments Turístics (Federatur), juntament amb les tres associacions d’apartaments i vivendes d’ús turístic territorials de Catalunya: Apartur (Barcelona), ATA (Costa Brava i Pirineu de Girona) i AAT (Costa Daurada i Terres de l’Ebre).

En el manifest, aquestes quatre figures representants de propietaris de pisos turístics denuncien que la regulació acabarà amb el 80% de l’allotjament, però que això amb prou feines tindrà incidència en la problemàtica de la falta de vivenda, i que, en canvi, esquitxarà de ple els sectors turisme, comerç, restauració i cultura. Segons recull aquest manifest, Catalunya compta amb un total de 102.798 vivendes d’ús turístic, cosa que equival a 574.591 places, prop del 40% de les que té en total la comunitat. «Aquestes vivendes d’ús turístic representen un 2,5% del parc total de vivenda de Catalunya, una proporció tan baixa que en cap cas pot tenir incidència en la falta de vivenda», denuncia el text. «L’exemple més significatiu és el cas de Barcelona, on les llicències per a noves vivendes turístiques estan congelades des del 2014, cosa que fa impossible que siguin responsables de l’actual increment de preus a la ciutat», asseguren les entitats.

Notícies relacionades

Petició d’una comissió

En canvi –sempre d’acord amb dades de Federatur– aquest sector va suposar un impacte econòmic per a Catalunya de 21.000 milions d’euros, entre l’activitat directa i indirecta al seu voltant. Aquesta quantitat «majoritàriament es destina fora de l’allotjament, ja que només el 25,7% correspon al cost del lloguer». «El món turístic, del comerç, de la restauració i de la cultura patiran en primera persona l’impacte negatiu que suposarà la destrucció del sector de la vivenda d’ús turístic: amb les restriccions derivades de l’aplicació de la nova regulació, sectors clau en la nostra economia com la restauració i el petit comerç es veuran greument afectats», afegeix el manifest, que calcula que la nova regulació podria acabar amb vuit de cada 10 vivendes que operen sota aquest model. En aquest sentit, la seva petició és la creació d’una comissió integrada per l’administració, els sectors afectats i experts independents perquè es pugui portar a terme un diagnòstic «rigorós» de la situació i oferir «alternatives vàlides» que no impliquin «la desaparició» d’aquest sector econòmic. Ja han mostrat el seu suport a aquesta petició una mica més de 50 associacions que representen unes 8.000 empreses.