Les herències creen en l’actualitat més multimilionaris que la iniciativa empresarial

3
Es llegeix en minuts
EFE

Els multimilionaris a escala global han acumulat per primera vegada més riquesa per herència que per iniciativa empresarial, en un període en què la transferència del capital està agafant impuls, segons l’últim ‘Informe sobre ambicions multimilionàries 2022-23’ del banc suís UBS.

Una de les troballes més interessants és que s’ha arribat a un moment en què hi ha nombroses famílies multimilionàries compostes de diverses generacions, en les quals els amos i encara al comandament d’indústries i conglomerats poden ser fins i tot octogenaris, amb fills més grans de 50 anys que aviat heretaran i n’agafaran el relleu.

Per això, l’aparició de nous multimilionaris per herència i no per feina pròpia serà una tendència que es prolongarà durant els pròxims 20 anys, en els quals UBS calcula que més d’un miler de multimilionaris traspassaran als seus fills 5,2 bilions de dòlars. Segons el banc helvètic, l’últim any 53 hereus van rebre un total de 150.800 milions de dòlars, davant els 140.700 milions de dòlars de 84 nous multimilionaris per mèrits propis.

La crisi mundial provocada per la pandèmia de covid-19 va provocar una caiguda de gairebé un 20% en les fortunes més grans basades en els sectors del consum i la distribució, però l’últim any s’ha confirmat la seva recuperació parcial. En el període analitzat, el nombre de multimilionaris a escala mundial va augmentar un 7% i va passar de 2.376 a 2.544, mentre que la seva riquesa es va recuperar un 9%, i va passar d’11 a 12 bilions de dòlars.

L’informe recorda en un peu de pàgina que el 1995 la riquesa acumulada pels multimilionaris no arribava a 1 bilió de dòlars i que el seu nombre a penes arribava a les 377 persones.

A Europa occidental, Alemanya té el més gran nombre de multimilionaris (109), que acumulen 381.000 milions de dòlars, mentre que Espanya té 24 multimilionaris amb un patrimoni total de 98.200 milions de dòlars. Itàlia va ser el país on el nombre de multimilionaris va tenir més augment entre el 2022 i el 2023, i va passar de 44 a 56; i també va ser on la riquesa d’aquest grup va augmentar en gran manera (55,8%) fins als 162.300 milions de dòlars.

Per a aquest informe, UBS va enquestar durant el tercer trimestre d’aquest any 79 clients multimilionaris d’Europa, elPròxim Orient, Singapur, Hong Kong i els Estats Units, centrant les seves preguntes entorn dels reptes i oportunitats que enfronten com a administradors de grans patrimonis.

Una de les conclusions ha sigut que segons com s’hagi adquirit la fortuna, l’opinió dels riscos canvia. Per al 66% dels multimilionaris de primera generació, la principal preocupació és una possible recessió als Estats Units i, immediatament després, les tensions geopolítiques (62%); mentre que per als hereus la inquietud se centra en les pressions inflacionistes (57%) i la disponibilitat i preus de les matèries primeres (52%).

Notícies relacionades

Sobre la novetat més gran dels últims 12 mesos, el salt que ha fet la intel·ligència artificial generativa, tots els multimilionaris a qui es va consultar estan d’acord que ofereix tantes oportunitats com riscos. El 65% considera que la intel·ligència artificial serà una de les millors oportunitats comercials per als seus negocis l’any vinent, però el 58% observa alhora que les amenaces de ciberseguretat i pirateria informàtica augmenten a mesura que la tecnologia guanya protagonisme.

Sobre la forma en què esperen augmentar el seu patrimoni, el 43% de multimilionaris de primera generació pensen estendre la seva aposta pel deute privat i el 38% té previst incrementar les seves posicions en bons de mercats desenvolupats. Els que han heretat s’inclinen pel capital de risc, a través de les inversions directes en capital de risc (59%) i d’inversions en fons de capital de risc (55%).

Temes:

Herències