Sondeig GESOP: Els espanyols recolzen reduir la setmana laboral i rebutgen perdonar deute autonòmic
3
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tot i que els pactes de Pedro Sánchez, i en especial l’amnistia del procés, conciten més rebuig que adhesió, els espanyols són molt més benèvols amb altres compromisos de l’Executiu recentment constituït. Malgrat l’ambient d’insatisfacció amb l’evolució del país que reflecteix l’Enquesta Política d’Espanya del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a Prensa Ibérica, les principals mesures econòmiques que va anunciar el president del Govern central en el debat d’investidura compten amb el vistiplau de la ciutadania.

Les valoracions són especialment positives pel que fa a la gratuïtat del transport públic per a joves i aturats, els impostos a la banca i a les energètiques i la reducció de la setmana laboral. Més divisió d’opinions produeix la idea de condonar part del deute de les comunitats autònomes, una mesura que el PSOE va pactar amb ERC per alleujar el dèficit de finançament de Catalunya, però que preveu estendre a la resta de territoris, tret d’Euskadi i Navarra.

El 46% de l’electorat valora malament o molt malament el perdó parcial del deute autonòmic, davant el 25% que opina que és una bona mesura i un 21% que no ho considera ni bé ni malament. Les opinions són especialment negatives entre l’electorat del PP i Vox, malgrat que la majoria de comunitats que podrien beneficiar-se d’aquest compromís estan governades per ells. Més dividits estan els votants del PSOE: el 34,7% hi estan a favor, el 29,6% hi estan en contra i el 25,6% no ho valoren ni bé ni malament.

Només a Catalunya es donen més sís que nos a la condonació del deute, amb la meitat de l’electorat català a favor i un 23,4% en contra. El suport a la mesura es queda en el 30% a Galícia, en el 24% a Andalusia, en el 21% a la Comunitat Valenciana i per sota del 20% a la resta de comunitats autònomes.

El programa de govern del PSOE i Sumar inclou la progressiva reducció de la setmana laboral a 37 hores i mitja, una promesa que és ratificada de forma majoritària pels espanyols. El 57,5% de l’electorat dona el seu vistiplau a la idea, que en canvi no convenç el 21% dels entrevistats.

En aquesta mesura s’accentuen les diferències entre blocs: mentre que un 80% dels votants del PSOE, Sumar, ERC, Junts i el PNB hi estan d’acord, només al 30% dels electors del PP i Vox els sembla bé o molt bé. Per autonomies, tot i que els suports superen els rebutjos en totes, les percepcions favorables no arriben al 50% a les Canàries i Castella i Lleó.

Notícies relacionades

El compromís de mantenir els impostos especials a la banca i les energètiques pels seus beneficis extraordinaris rep valoracions majoritàriament positives. El 55% dels espanyols avalen aquests gravàmens i el 20% els rebutja. El suport és molt més gran entre l’electorat d’esquerres, però fins i tot entre els votants de partits conservadors hi ha més sís que nos. El 45% dels simpatitzants de Vox i el 35% dels del PP estan d’acord amb aquests tributs. I entre els votants d’ERC, Junts i el PNB no hi ha pràcticament opinions contràries.

Però sens dubte, la mesura que suscita més suport social, i de manera més transversal, és la gratuïtat del transport públic per a joves i aturats. Més de tres quartes parts dels enquestats (76,2%) valoren bé o molt bé la promesa, a la qual tan sols s’hi oposa l’11,3%. Els votants de tots els partits secunden la idea i només es donen percentatges de suport una mica més baixos en l’electorat del PP (58,4%) i de Vox (50,9%). També hi ha un clamor favorable en totes les comunitats, entre les quals destaca el 90% d’aval que obté a Catalunya.

Fitxa tècnica

-Empresa responsable: GESOP.

-Tècnica d’investigació: Entrevistes telefòniques.

-Àmbit de l’estudi: Espanya

-Població objectiu: Majors d’edat amb dret a vot.

-Dimensió de la mostra: 1.002 entrevistes.

-Tipus de mostreig: Proporcional per autonomies i dimensió de municipi. Selecció de la persona per entrevistar segons quotes creuades de sexe i edat.

-Marge d’error: ± 3,1% per a un nivell de confiança del 95% i p=q=0,5.

-Treball de camp: Del 21 al dijous, 23 novembre del 2023.