¿És Siemens Gamesa una empresa alemanya o espanyola?
3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El 2017, Siemens Wind Power, el negoci eòlic del gegant alemany familiar fundat el 1847 per l’inventor Werner von Siemens, es va fusionar amb Gamesa Corporación Tecnológica, una companyia nascuda a Vitòria el 1976. És en aquest punt on es van creuar els destins de dues companyies que, amb la seva unió, van sumar presència a 90 països i lideratge en el segment de la indústria eòlica. ¿Però l’empresa, que aquests dies ha situat al caire del precipici el seu accionista, Siemens Energy, cosa que obliga a un rescat per part d’Alemanya i altres països com Espanya mitjançant avals, és alemanya o espanyola?

Gamesa, nascuda com a firma tecnològica als anys 70, va donar entrada al seu capital a Iberdrola el 1990, a través de Corporación IBV, una societat conjunta entre l’elèctrica Iberdrola i el BBVA dedicada a la promoció d’empreses. Per aquestes dates i fins al 1994, Gamesa es dedicava essencialment a la indústria aeronàutica. Després de la compra de paquets accionarials successius, Iberdrola va acabar quedant-se com a única accionista a partir del 2008.

El camí de Gamesa en el negoci eòlic va començar el 1995 i es va acabar convertint en una de les empreses tecnològiques globals d’aquesta indústria. Va obrir centres de producció en els principals mercats eòlics del món amb Espanya i la Xina com a centres globals de producció i subministrament i una presència industrial en mercats locals com l’Índia, els EUA i el Brasil. El 2006 va abandonar el negoci aeronàutic per bolcar-se en l’eòlic.

La seva internacionalització va fer el gran salt de la mà d’Iberdrola. L’elèctrica era un dels principals desenvolupadors de parcs eòlics al món i Gamesa es va convertir en un dels seus principals proveïdors. Uns anys més tard, la companyia va apostar per l’eòlica marina de la mà de la francesa Areva, però no va funcionar. El 2016 va aparèixer en escena la gran operació mitjançant la qual el gegant alemany Siemens es menjava Gamesa.

Arran d’això es va desencadenar una pugna accionarial amb Iberdrola que va finalitzar el 2020 amb la sortida definitiva d’Iberdrola del capital, en el qual s’havia mantingut durant 30 anys, amb la venda del 8% que encara tenia per uns 1.100 milions. Amb això es van acabar les disputes per la governança de la companyia eòlica.

Però no han sigut les seves úniques pugnes ja que el 2022, ja com a client i proveïdor, les diferències per un megacontracte de subministrament de turbines van estar a punt de trencar la relació comercial entre les dues parts. Finalment, la primavera passada van firmar la pau i Iberdrola va adjudicar com estava previst a Siemens Gamesa un contracte d’uns 1.500 milions d’euros per 95 turbines que equiparan el parc ‘offshore’ East Anglia Three (EA3) al Regne Unit.

Espanya, Alemanya i Dinamarca

La fusió amb Siemens va ser aprovada pels accionistes de Gamesa l’octubre del 2016 amb un 99,75% de vots a favor. Al desembre, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) hi va donar el seu vistiplau. El domicili social i oficines centrals de la companyia combinada, així com la seu operativa del negoci ‘onshore’, estan situats a Espanya, mentre que la seu del negoci ‘offshore’ és a Hamburg (Alemanya) i Vejle (Dinamarca). La integració va donar origen a un grup eòlic líder.

Notícies relacionades

Abans d’absorbir Gamesa, Siemens Wind Power va guanyar dimensió en el negoci eòlic el 2004, després d’adquirir el fabricant danès d’aerogeneradors Bonus Energy, però operava en aquest sector des de 1980. Des que el 1991 va instal·lar el primer parc eòlic ‘offshore’, encapçalava el mercat global d’aerogeneradors marins. El maig del 2022, Siemens Energy, la divisió d’energia del gegant alemany, va anunciar l’opa de totes les accions restants de Siemens Gamesa.

El 14 de febrer del 2023 les accions de Siemens Gamesa van deixar de cotitzar a les borses espanyoles. El 13 de juny, els accionistes minoritaris van aprovar una reducció de capital pel 2,21% restant de les seves accions. Això va aplanar el camí perquè l’alemanya Siemens Energy AG es convertís en l’únic accionista de Siemens Gamesa, amb més del 98% del capital.

Temes:

Empreses