El preu del gas es dispara el 40% després de l’esclat de la guerra entre Israel i Gaza
3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

La guerra entre Israel i Gaza ha tornat a posar el focus sobre l’energia. El petroli i el gas han anotat repunts en les seves cotitzacions internacionals des de l’inici de la setmana. Així, el barril de petroli Brent, de referència a Europa, acumula una pujada del 5,8% fins als 89,5 dòlars, respecte als 84,25 en què va tancar la sessió divendres passat. Mentrestant, el gas s’ha disparat en el mercat de referència per a Europa –el TTF holandès– un 40%, fins als 53 euros per megawatt-hora (MWh).

En aquest cas, a la tensió geopolítica, els experts afegeixen la ruptura d’un gasoducte a Finlàndia que podria no operar fins a principis del 2024, que hauria impulsat aquest repunt després dues setmanes de descensos.

L’impacte s’ha fet notar en la llum, que acumula una pujada setmanal del 28% al situar-se per aquest dissabte en 135,13 euros per MWh, el preu més alt que registra des de principis de març. El preu de l’electricitat es contagia del preu del gas perquè el mercat elèctric es regeix pel sistema marginalista, segons el qual la tecnologia més cara és la que marca el preu per a la resta i aquesta solen ser els cicles combinats, que cremen gas, o les centrals hidràuliques, que utilitzen les anteriors com a referència.

Aquest repunt conjuntural, coincideix, a més, amb l’avís de l’Agència Internacional de l’Energia (AIE) que aquesta setmana anticipava un risc de pujada de preus durant els pròxims mesos per aquesta matèria primera. «El risc de volatilitat dels preus, especialment en cas d’un hivern fred, és motiu de preocupació. Els emmagatzematges de gas d’Europa van entrar en la temporada de calefacció d’hivern al 96% de la seva capacitat. No obstant, això no és garantia de preus estables durant tota la temporada, especialment en cas d’un temps excepcionalment fred», va afirmar dimarts el braç energètic de l’OCDE en un informe.

Final de les ajudes

Per evitar la translació del preu del gas a l’electricitat, el Govern va dissenyar l’anomenat ‘límit al gas’ que limitava el cost d’aquesta matèria primera per a les centrals elèctriques, però des de mitjans de febrer no funciona al mantenir-se el preu de la matèria primera per sota d’aquesta referència (si bé el límit va començar sent de 40 euros per MWh ha anat evolucionant fins als 62,8 euros per MWh actuals).

A més, tant la factura de la llum com del gas estan d’alguna manera intervingudes des de fa mesos, amb els impostos al mínim –per la rebaixa tant de l’IVA al 5%, com pel descens de l’Impost Especial sobre l’Electricitat, que grava el 0,5%, i la suspensió de l’impost del 7% sobre la producció elèctrica– i l’increment limitat en el cas dels clients amb tarifa regulada de gas (TUR), però totes aquestes mesures decauen el 31 de desembre sense que el Govern hagi anunciat encara si les prorrogarà.

Diferents escenaris

Notícies relacionades

El preu de la llum és l’únic que es manté més alt que quan el Govern va posar moltes de les mesures d’estalvi en marxa perquè va ser el primer al que se li va donar assistència, a mitjans del 2021. Llavors, marcava una mitjana d’uns 83 euros per MWh, mentre que des de principis d’octubre se situa en 112 euros per MWh, i es va decidir rebaixar per primera vegada el rebut, amb un IVA que va passar del 21% al 10% i la suspensió del 7% a la producció.

Però el cas del gas és diferent, si quan es va posar en marxa el límit al gas (mitjans de juny del 2022) marcava uns 80 euros per MWh, quan es va anunciar la rebaixa de l’IVA de la factura (el setembre del 2022) se situava per sobre dels 200 euros per MWh.