IPC

Elaborar un pa de pessic és un 42,5% més car que fa un any i fer una truita de patates costa un 52,5% més

Un context marcat per la pujada del preu de l’oli d’oliva, que es va disparar a l’agost un 52,5%

Elaborar un pa de pessic és un 42,5% més car que fa un any i fer una truita de patates costa un 52,5% més
2
Es llegeix en minuts

Elaborar una truita de patates costa en l’actualitat un 52,5% més que fa un any, fer un pa de pessic surt un 42,5% més car i prendre una torrada amb mantega costa un 12% més, en un context marcat per la pujada del preu de l’oli d’oliva, que es va disparar a l’agost un 52,5% respecte al mateix mes del 2022, la seva pujada interanual més gran en 21 anys, i va augmentar un 8,7% respecte al mes de juliol.

D’aquesta manera, elaborar una truita de patates va costar a l’agost respecte a l’any anterior un 52,5% més a causa de la pujada de l’oli d’oliva, l’augment del 18% en el preu de les patates i la pujada del 12,3% del preu dels ous, segons dades de l’estadística de l’IPC publicada aquest dimarts per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Per la seva banda, fer un pa de pessic va sortir un 42,5% més car l’agost per l’increment del preu del sucre, el segon producte que més va augmentar el seu preu a l’agost, un 12% més per l’augment del preu de la mantega, un 12,3% més en el preu dels ous, un 30,9% més en el preu d’olis i greixos, mentre que la farina i altres cereals es van encarir un 0,7%.

L’esmorzar també es va encarir aquest agost, ja que una torrada amb mantega va apujar el seu preu un 12%, a causa de l’augment de la mantega i el pa un 4,5% més.

No obstant, a l’hora de cuinar cal tenir en compte que el preu de l’electricitat va caure un 49,6% a l’agost davant el mateix mes de l’any anterior.

L’encariment de l’oli d’oliva es registra malgrat la moderació en el creixement del preu dels aliments, que va pujar tres dècimes a l’agost, fins al 10,5%.

Aquest comportament, explica a l’Institut Nacional d’Estadística (INE), es deu a l’estabilitat en els preus de la llet, el formatge i els ous davant la pujada que van experimentar l’any anterior, així com a l’abaratiment de la fruita i al fet que la carn, el pa i els cereals es van encarir menys l’agost d’aquest any del que ho van fer el mateix mes del 2022.

Notícies relacionades

Tot i això, l’Índex de Preus de Consum (IPC) va augmentar un 0,5% l’agost en relació amb el mes anterior i va elevar tres desenes la seva taxa interanual, fins al 2,6%, a causa, principalment, de la pujada dels preus dels carburants i els lubricants per a vehicles personals i dels combustibles líquids.

En taxa interanual (agost del 2023 sobre el mateix mes del 2022), els aliments que més han pujat de preu són l’oli d’oliva ( +52,5%); el sucre (+42,5%); l’arròs (+21,6%); els productes de confiteria (+18,2%) i les patates (+18%). L’oli d’oliva ha més que duplicat el seu preu des del març del 2021 (+114,8%) i s’ha encarit un 8,7% l’agost d’aquest any respecte al mes de juliol.