Els salaris escalen un 5,7%, però continuen sense recuperar tot el poder de compra perdut
1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els salaris van tancar el segon trimestre de l’any amb una alça del 5,7% interanual, una de les taxes d’increment més grans registrades a l’índex de costos laborals que cada tres mesos actualitza l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Una dada que coincideix exactament amb l’augment salarial detectat per l’Agència Tributària. Després de dos anys en què les empreses apujaven preus, però amb prou feines les nòmines, en aquesta segona onada els salaris sí que estan registrant alces per sobre de la inflació.

No obstant, aquestes encara no són prou intenses ni sostingudes en el temps per permetre que els treballadors recuperin tot el poder adquisitiu perdut després de l’esclat de la tempesta inflacionista. La dinàmica actual és positiva per a les butxaques dels treballadors, esperonada per la renovació a l’alça de convenis col·lectius sota les directrius pactades entre patronal i sindicats. També per la millora en la qualitat de l’ocupació, que creix amb llocs de treball de més qualitat i més ben remunerats.

Notícies relacionades

Segons les dades publicades aquest divendres per l’INE, el salari per hora efectivament treballada a Espanya és a tancament del segon trimestre un 12,3% superior al del mateix període del 2019, abans de l’esclat de la Covid. No obstant, l’IPC ha crescut amb més potència i, per a aquestes mateixes dates, els preus han pujat un 15%.

El saldo negatiu respecte al període previ a la pandèmia és transversal, si bé hi ha algunes poques activitats que sí que tenen millors salaris reals. És el cas dels treballadors de les empreses dedicades al subministrament energètic (+1,1%), societats que han vist augmentats els seus beneficis de manera substancial en els últims mesos a causa de l’augment vertiginós de les factures del gas i l’electricitat. També els empleats de les firmes immobiliàries (+4,1%) i els professionals científics i tècnics (1,1%).