337 persones van morir a la feina durant la primera meitat de l’any, un 14% menys
1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un total de 337 persones van morir durant la seva jornada laboral o a l’anar o al tornar de la feina durant el primer semestre de l’any. Una mitjana de gairebé dos morts cada dia, segons les dades actualitzades aquest dimarts pel Ministeri de Treball. A Catalunya van perdre la vida 42 treballadors.

Les dades de sinistralitat continuen sent elevades, si bé durant aquest exercici han invertit la tendència ascendent i el nombre de morts és el 14,5% inferior al registrat durant el primer semestre del 2022. «No ens podem resignat perquè molts dels casos podrien haver-se evitat», ha destacat el sindicat UGT en un comunicat.

El descens de la sinistralitat s’explica, principalment, per la reducció dels accidents al centre de treball. Els que es produeixen ‘in itinere’, és a dir, de camí al lloc de treball o de tornada a casa, s’han mantingut pràcticament estables. El nombre total de treballadors que van causar baixa a causa d’un accident puja a 306.007, pràcticament al mateix nivell que durant el primer semestre de l’any passat.

La principal causa de mort durant la jornada laboral no són les caigudes, ni les aixafades, sinó els infarts o vessaments cerebrals. Un total de 126 persones, gairebé quatre de cada 10 morts, van finalitzar per l’esmentada causa. L’augment dels riscos psicosocials és una tendència que es manté i l’estrès, la depressió o la sobrecàrrega emocional en el treball disparen el risc. El segon motiu de mort són els accidents de trànsit.

Notícies relacionades

Les temperatures extremes són un risc creixent per a la salut dels treballadors, en un moment en què Espanya està batent rècords de calor. De moment les estadístiques del Ministeri de Treball registren un treballador mort a causa d’una insolació o cop de calor i 45 empleats que van haver d’agafar la baixa per una lesió lleu. Si bé fins ara han transcendit un total de persones que han mort aquest estiu a causa de temperatures extremes mentre treballaven, un parell d’ells treballant a les seves finques agrícoles.

Des que el Ministeri de Treball va començar a recopilar estadístiques, el 1988, un total de 41.812 persones han perdut la vida mentre treballaven.