Consell d’energia
Espanya presenta una proposta de mercat elèctric amb subsidis a tecnologies que prolonguin la seva vida útil 10 anys
Dotze països pronuclears firmen a Espanya un manifest per impulsar aquesta tecnologia
Ribera es reuneix amb les grans elèctriques a l’agafar la batuta de la reforma elèctrica
Espanya ha presentat una nova proposta de reforma del mercat elèctric als Vint-i-set als marges del consell informal de ministres d’Energia que se celebra aquesta setmana a Valladolid, sota la presidència espanyola. El document, avançat per Politico, estén els subsidis a la generació existent, sempre que augmentin la seva capacitat «substancialment» o incrementin la seva vida útil «en almenys 10 anys».
El nou esborrany, a més, adverteix que aquest tipus d’eines hauran «de ser dissenyades» de manera que es limiti qualsevol distorsió al mercat interior i afegeix que els ingressos que es generin als països han de ser distribuïts als consumidors finals, però també per finançar inversions necessàries que tinguin per objectiu reduir els preus de l’electricitat dels consumidors.
L’objectiu d’Espanya al capdavant del Consell de la UE és aconseguir un acord «al més aviat possible» però amb consens. «M’agradaria comptar amb tenir-lo abans de l’estiu, però si no n’hi ha prou anirem al setembre. Com abans millor; però alhora el millor és comptar amb el suport per part de tots els estats membre», ha explicat la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, a a l’arribar al Museu del Pati Herrerià, on se celebra la tercera jornada de reunions entre ministres.
La viepresidenta ha transmès als seus homòlegs que «no serà possible» tenir tot el que vulguin en el text i els ha demanat «ajuda» per «identificar què és acceptable» i «què necessiten sense que això suposi un problema per a la resta». Ribera ha insistit en el «missatge polític» que regeix la presidència espanyola i és que «no s’ha de menystenir cap Estat membre» i això significa, segons la vicepresidenta, que «tots els governs han d’entendre que han de cedir posicions per facilitar un acord».
El missatge va calar en els dirigents perquè a la seva arribada el secretari d’Estat d’Economia i Clima alemany, Sven Giegold, va afirmar que «el temps en què França i Alemanya aconseguien un acord que valia per a tothom s’ha acabat». No obstant, el dirigent alemany ha reconegut que encara queda feina per fer per poder arribar a un acord. La reforma del mercat elèctric no ha format part de cap dels assumptes del dia durant les jornades, però ha monopolitzat les converses bilaterals dels ministres i les reunions oficioses de les delegacions. Ha sigut «l’elefant a l’habitació», segons ho ha descrit Giegold.
Aquest dimecres els diàlegs continuen –el ministre txec, Josef Síkela, reconeixia a l’arribar que el dia anterior havia dedicat «la major part del temps dels descansos a la reforma del mercat elèctric»– i, també, dijous amb les delegacions permanents (Coreper) a Brussel·les. «No ens podem centrar en una sola tecnologia. No podem dividir la discussió en si recolzem la renovable o si recolzem la nuclear. Crec fermament que hem d’aconseguir un balanç i aconseguir un enfocament que sigui neutre en tecnologies per donar suport a totes les tecnologies baixes en carboni per aconseguir els objectius del 2050», ha insistit Síkela, un dels signants el dia anterior del pacte nuclear entre els països per rellançar aquesta tecnologia en tota la nova legislació europea que es desenvolupi.
- La torre de Jesús suma 142,5 metres a falta de coronar-la amb una gran creu
- Moviments empresarials després del procés El consell de Molins decideix tornara ubicar la seu social a Catalunya
- ACCIDENT MORTAL L'autocar sinistrat a França circulava amb la ITV caducada
- Segona ronda L’Espanyol fracassa a Barbastre i diu adeu a la Copa
- El futur passeig de la Mar Bella preveu que la costa de Barcelona retrocedeixi 20 metres