Dades d’Eurostat

L’eurozona entra en recessió després de contraure’s un 0,1% en el primer trimestre

L’eurozona entra en recessió després de contraure’s un 0,1% en el primer trimestre
2
Es llegeix en minuts

El producte interior brut (PIB) de la zona euro va registrar una contracció del 0,1% en el primer trimestre del 2023, cosa que suposa l’entrada en recessió tècnica de l’economia de la regió, després de la caiguda de l’activitat també del 0,1% en el quart trimestre del 2023, segons l’última revisió de la dada publicada per Eurostat.

D’aquesta manera, l’oficina estadística comunitària ha revisat dues dècimes a la baixa la seva anterior estimació, publicada a mitjans de maig, que apuntava a una expansió del 0,1% del PIB de l’eurozona entre el gener i el març.

Es tracta de la primera recessió registrada en l’economia de la zona euro des que el PIB es contragués consecutivament en el primer i el segon trimestre del 2020, com a conseqüència de l’impacte de la pandèmia de covid-19 i de les restriccions implementades.

De la seva banda, en el conjunt de la Unió Europea (UE), l’economia va aconseguir créixer un 0,1% entre el gener i el març, després de la contracció del 0,2% observada entre l’octubre i el desembre del 2022.

En comparació amb el primer trimestre del 2022, l’economia de l’eurozona i del conjunt de la UE va augmentar un 1% en cada cas.

Durant el primer trimestre del 2023, el PIB dels Estats Units va augmentar un 0,3% en comparació amb el trimestre anterior, després de l’avenç del 0,6% en el quart trimestre del 2022. Així mateix, al Japó el PIB va créixer un 0,7%, davant el 0,1% dels tres mesos anteriors.

Segons les xifres desestacionalitzades d’Eurostat, els volums del PIB en la zona euro i la UE van ser un 2,2% i un 2,9%, respectivament, superiors al nivell registrat en el quart trimestre del 2019, abans de la pandèmia de covid-19. En el cas dels Estats Units, el PIB va ser 5,4% superior al nivell del quart trimestre del 2019.

Entre els països de la UE les dades dels quals estaven disponibles, el creixement més gran del PIB en el primer trimestre de l’any va correspondre a Polònia (+3,8%), per davant de Luxemburg (+2%) i Portugal (+1,6%). Per contra, la pitjor evolució econòmica es va observar a Irlanda (-4,6%); Lituània (-2,1%), i els Països Baixos (-0,7%).

Notícies relacionades

Entre les economies més grans de la UE, Alemanya va entrar en recessió amb una contracció del PIB en el primer trimestre del 0,3%, després de la caiguda del 0,5% en els tres mesos anteriors, mentre que el PIB de França va augmentar un 0,2%, després d’estancar-se en el quart trimestre del 2022, i el d’Itàlia va augmentar un 0,6%, després una contracció del 0,1% entre l’octubre i el desembre de l’any passat. A Espanya, el PIB va créixer un 0,5% en el primer trimestre del 2023, davant el creixement del 0,4% dels tres mesos anteriors.

En termes interanuals, el creixement més gran del PIB es va registrar a Espanya (+3,8%), per davant de Xipre (+3,4%) i de Malta (+3,2%), mentre que les contraccions més grans es van observar a Estònia (-3,7%); Lituània (-2,7%) i Hongria (-1,1%).