Pacte amb els sindicats

La CEOE ratifica el seu compromís d’apujar els salaris almenys un 10% fins al 2025

  • ¿Com afecta a la teva butxaca l’acord salarial entre la patronal i els sindicats?

  • L’ocupació bat un nou rècord a l’abril i supera els 20,6 milions d’ocupats

La CEOE ratifica el seu compromís d’apujar els salaris almenys un 10% fins al 2025
3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La junta directiva de la gran patronal CEOE ha votat per unanimitat donar el seu ‘sí’ al preacord assolit amb els sindicats per renovar el pacte salarial. Els empresaris, reunits de manera extraordinària aquest dilluns, han ratificat el seu compromís d’apujar els sous als seus treballadors almenys un 10% fins al 2025. Un 4% aquest any i un 3% en cada un dels dos exercicis següents. Ara les cúpules de les centrals sindicals han de fer el mateix i han citat els seus respectius òrgans de govern aquest dilluns i dimarts per acabar de segellar el que serà el cinquè Acord per a l’Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC).

Un any, tres mesos i una setmana després que el president del Govern, Pedro Sánchez, instés la patronal i els sindicats a forjar a tres bandes un pacte de rendes per repartir els costos de la inflació, els agents socials estan preparant la firma del seu propi acord. Fracassada la hipòtesi del Govern, Sánchez ha anat aplicant pel seu compte i sense mediació social les mesures que ha considerat oportunes per contenir la crisi de preus, i la patronal i els sindicats han lligat per la seva la part salarial.

Més d’un any els ha costat, amb una llarga aturada i amenaces de ‘tardors calentes’ pel mig. Al final, si es compleix el que s’ha pactat, els salaris en el sector privat cobriran aquest any la inflació i pot ser que fins i tot guanyin poder adquisitiu, segons com acabi evolucionant l’IPC. Cases d’estudis com Funcas aventuren una inflació anual del 4,1% i els agents socials s’han emplaçat a un 4% de base més un punt addicional si l’IPC supera el 4%.

L’alça salarial per al sector privat quedarà per sobre de la pactada per les centrals amb el Govern per als empleats públics. En l’Administració el pacte és apujar els sous, entre el 2022 i el 2024, entre un 8% i un 9,5%, depenent de l’evolució del PIB i la inflació. En el sector privat les nòmines pujaran, si les companyies compleixen religiosament el que s’ha pactat, entre un 10% i un 13%.

L’acord prolonga l’‘oasi espanyol’

Les centrals aconsegueixen arrencar a la patronal un compromís d’apujar més els sous del que fins ara la inèrcia de la negociació col·lectiva estava deixant. Segons les últimes xifres recopilades pel Ministeri de Treball, els salaris estan augmentant de mitjana al 3,1%, si bé els nous convenis que s’estan tancant ho fan amb increments del 4,8%.

Notícies relacionades

És a dir, sindicats i patronal han optat per un terme mitjà entre la inèrcia dels últims mesos i l’empenta salarial que han acabat acceptant les empreses després d’un any amb fortes reticències a incrementar sous. En aquest sentit, les centrals han acceptat moderar les seves pretensions en determinats sectors, a canvi de generalitzar més alces en camps en què tenen poc múscul sindical i els treballadors han patit una pèrdua de poder adquisitiu més marcada. I a costa d’assumir una pèrdua de poder adquisitiu generalitzada durant l’any passat, que va suposar la devaluació salarial més gran a Espanya des del 1985.

La consecució de l’AENC desactiva les escasses fogonades de protesta que havien tingut lloc durant els últims mesos. Espanya continuarà sent un ‘oasi’ de pau social, amb el seu nivell de vagues més baix en dècades, en contraposició a altres estats veïns, on les reivindicacions salarials o el rebuig de noves normes –com el cas de França amb les pensions– estan tensant els carrers.