Límit al gas

Ribera celebra el «suport explícit» de Brussel·les a la pròrroga del mecanisme ibèric

La vicepresidenta Teresa Ribera confirma que el límit al gas passarà dels actuals 55 euros Mwh a 65 euros a finals de desembre

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

«Està notificat, treballat i tancat i comptem amb l’acord i el suport de la Comissió (Europea). Avui s’emportarà el consell de ministres. Bàsicament el que tenim és una eina que permet continuar protegint els consumidors espanyols i portuguesos fins a final d’any», ha confirmat aquest dimarts a la seva arribada a la reunió de ministres d’energia de la UE la vicepresidenta de transició ecològica, Teresa Ribera, sobre l’acord per prorrogar el mecanisme ibèric, que permet limitar el preu del gas al mercat majorista, fins al 31 de desembre del 2023. 

Notícies relacionades

Ribera ha reconegut que si el preu del gas natural es manté en els preus actuals «probablement» el mecanisme no s’activarà però «si el gas natural tornés a pujar aconseguiríem mantenir el preu de l’electricitat a un preu raonable i no tan dependent de l’evolució del preu del gas natural», ha explicat qualificant de «bona notícia» l’acord amb Brussel·les. «Hem estat treballant amb la Comissió Europea des de mitjans de gener i per fi avui s’aprova definitivament al consell de ministres», ha celebrat. 

Segons ha explicat la vicepresidenta, la decisió que aprovarà aquest dimarts el consell de ministres se centra en l’extensió del mecanisme, que es va començar a aplicar a mitjans de juny de l’any passat i que ha permès un estalvi de 5.100 milions d’euros als consumidors segons les xifres del govern, fins a finals d’any. Pel que fa al preu, la referència al 31 de desembre serà de 65 euros per MWh. «La corba per la qual cada vegada s’incrementava de mica en mica el límit del gas passa a ser una corba més prolongada però més suau. És a dir, en lloc que cada mes pugi 5 euros aquest límit i acabés el 31 de maig en els 65 euros passem dels 55 euros actuals als 65 al desembre. És a dir una corba molt més suau en la qual cada mes representi 2 euros i escaig d’increment», ha precisat la vicepresidenta a la seva arribada a un consell de ministres d’energia que mantindrà el seu primer debat d’orientació sobre la reforma del mercat elèctric.