Vacances de primavera

¿Quan és la Setmana Santa 2022? Dates i calendari

Consulta el calendari laboral del 2022 a Espanya

25698014 59

25698014 59 / MIGUEL LORENZO

1
Es llegeix en minuts
Valerio Seoane

Al pensar en el calendari laboral del 2022, un dels primers dubtes que sorgeixen en aquestes dates és quan és Setmana Santa. En aquesta ocasió, les vacances de primavera cauran entre el diumenge 10 i el dilluns 18 d’abril.

Gran part de la població aprofita aquestes dates per sortir de la ciutat, fer una escapada i dirigir-se a segones residències o llocs de descans. No obstant, encara és aviat per pronosticar si la pròxima Setmana Santa hi continuarà havent restriccions a causa de la pandèmia de la covid.

En quina data és Setmana Santa

Les dates de la Setmana Santa es determinen a partir del calendari lunar. Així, el diumenge posterior a la primera lluna plena després de l’inici de la primavera en l’hemisferi nord és el Diumenge de Pasqua (també anomenat de Glòria o de Resurrecció), que pot caure entre el 22 de març i el 25 d’abril. A partir d’allà es distribueixen la resta de dates, que el 2022 queden així:

  • Diumenge de Rams: 10 d’abril

  • Dilluns Sant: 11 d’abril

  • Dimarts Sant: 12 d’abril

  • Dimecres Sant: 13 d’abril

  • Dijous Sant: 14 d’abril

  • Divendres Sant: 15 d’abril

  • Dissabte Sant: 16 d’abril

  • Diumenge de Resurrecció: 17 d’abril

  • Dilluns de Pasqua: 18 d’abril

Partint del Diumenge de Pasqua també es fixen els dies de Quaresma i, en conseqüència, del Carnaval. La Quaresma, que consta de 40 dies, comença Dimecres de Cendra –que el 2022 serà el 2 de març– i acaba Dijous Sant –14 d’abril– (els diumenges no s’hi inclouen). Per tant, dissabte de Carnaval serà el 26 de febrer.

Fixar les dates

Notícies relacionades

El canvi de les dates de Setmana Santa afecta l’activitat econòmica, el turisme, el comerç i el calendari escolar. Aquesta inestabilitat acabaria si tirés endavant el pla del papa Francesc d’establir una data fixa per a la Pasqua (el segon o el tercer diumenge d’abril), perquè deixi de dependre de conjuncions astrals.

El propòsit del Pontífex és unificar la data catòlica d’aquesta festivitat amb la dels ortodoxos, separats de Roma des del segle XI. La iniciativa, que sembla encallada malgrat haver rebut el suport de diversos bisbes espanyols, suposaria un canvi que es notaria en la vida de milions de persones.