Conjuntura

Foment demana controlar les pujades de salaris i de preus

L’organització patronal catalana preveu que l’economia confirmarà la seva recuperació al segon trimestre

Foment demana controlar les pujades de salaris i de preus
2
Es llegeix en minuts

La patronal Foment del Treball ha fet una crida aquest divendres a evitar pujades salarials i augments de preus que contribueixin a fer «persistent» el nivell d’inflació actual.

En roda de premsa, el director d’Economia de Foment, Salvador Guillermo, ha opinat que el 2023 hauria de ser un «any de transició» per intentar situar la inflació el 2024 en el 2%, però tot això, ha dit, «sempre que no es produeixin efectes de segona ronda».

S’entén per efecte de segona ronda el fenomen econòmic en el qual la inflació en una economia es propaga a través d’increments dels preus dels béns intermedis i els salaris, de manera que, a l’augmentar els salaris, tornen a pujar els preus, per exemple.

Foment, que ha presentat aquest divendres el seu últim informe de conjuntura econòmica, ha ressaltat que, a partir del segon trimestre de l’any, l’economia espanyola, sobretot la catalana, experimentarà una confirmació de la seva recuperació.

Preocupació per la indústria

Amb tot, Foment ha mostrat la seva preocupació per la negativa evolució de la indústria catalana en termes de PIB i també ha apuntat que les exportacions catalanes s’han mostrat menys dinàmiques que en el conjunt d’Estat.

Guillermo també ha comentat que en els dos pròxims anys la taxa d’atur no variarà «sensiblement», ja que la creació d’ocupació anirà perdent vigor en els pròxims mesos.

Pel que fa a quina política salarial recomana Foment per a aquest any tenint en compte l’evolució de la inflació, Guillermo ha assegurat que els agents socials estan abordant aquesta qüestió a nivell nacional i que han de ser ells parlin.

Amb tot, el secretari general adjunt de Foment ha cridat a «tenir el focus clar» per aconseguir que el 2024 la inflació «pugui desaparèixer» com a problema.

«Cal posar els llums llargs i evitar efectes de segona ronda que puguin tensar els preus a l’alça», ha dit Guillermo, que ha defensat «evitar pujades [de salaris o de preus] que provoquin efectes de segona ronda i facin persistent aquest nivell d’inflació».

Notícies relacionades

D’altra banda, respecte a l’acord sobre la reforma de pensions, el president de la Comissió d’Economia de Foment, Valentí Pich, ha assegurat que, d’entrada, els semblava «bona notícia», però que calia conèixer-ne els detalls i la lletra petita.

Pich ha recordat, per l’exemple, que la pujada de les cotitzacions socials no facilita les contractacions, mentre que Guillermo ha lamentat que el Govern hagi desincentivat l’estalvi privat al restar atractiu a les aportacions a plans de pensions privats