Crisi energètica

Catalunya | Preu per hores de la tarifa regulada de la llum d’avui dilluns, 27 de febrer

Aquestes són les hores més barates i més cares

  • Espanya defensa davant Brussel·les la fórmula per abaratir la llum «immediatament»

  • El Govern demana ampliar al 2024 l’‘excepció ibèrica’

  • Així serà la nova factura de la llum

  • Tarifa regulada o mercat lliure: ¿com es paga menys?

Catalunya | Preu per hores de la tarifa regulada de la llum d’avui dilluns, 27 de febrer
1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista pujarà aquest dilluns fins als 117,49 euros per megawatt hora (MWh), cosa que suposa un augment del 54,37% respecte als 76,11 euros/MWh d’aquest diumenge.

A la subhasta, el preu mitjà de la llum al mercat majorista –el denominat ‘pool’– se situarà aquest dimecres en 117,51 euros/MW h. El preu mínim, de 89,98 euros/MWh, s’ha donat entre les 2.00 i les 3.00 hores, mentre que el preu màxim es registrarà entre les 20.00 i les 21.00 hores, quan serà de 174,49 euros/MWh.

A aquest preu del ‘pool’ se suma la compensació a les gasistes, que ha de ser abonada pels consumidors beneficiaris de la mesura, els consumidors de la tarifa regulada (PVPC) o els que, malgrat ser al mercat lliure, tenen una tarifa indexada, que per a aquest dilluns se situa en 0 euros/MWh.

 En aquest sentit, el preu mitjà de la llum fins al 27 de febrer se situa en 131,99 euros/MWh, és a dir, el doble que la mitjana de 67,46 euros/MWh del mateix període del mes passat. Fa un any, el preu mitjà de la llum era 197,34 euros/MWh.

El mecanisme ibèric

Notícies relacionades

El ‘mecanisme ibèric’, que va entrar en vigor el 15 de juny, limita el preu del gas per a la generació elèctrica a una mitjana de 48,8 euros per MW h durant un període de 12 mesos, i es cobreix així el pròxim hivern, període en què els preus de l’energia són més cars.

 En concret, l’‘excepció ibèrica’ fixa un camí per al gas natural per a la generació d’electricitat des d’un preu de 40 euros/MW h els sis mesos inicials, i posteriorment, un increment mensual de 5 euros/MW h fins a la finalització de la mesura.