Tribunals

L’Audiència de Madrid rebutja continuar investigant el rescat de l’aerolínia Plus Ultra

Rebutja el recurs de Vox contra el tancament de les actuacions en la causa que investigava els 53 milions d’euros concedits a l’aerolínia per part del Govern

L’Audiència de Madrid rebutja continuar investigant el rescat de l’aerolínia Plus Ultra
2
Es llegeix en minuts

L’Audiència Provincial de Madrid ha rebutjat el recurs de Vox contra el tancament de les actuacions en la causa que investigava el rescat de 53 milions d’euros concedit a l’aerolínia Plus Ultra, que va ser arxivada pel jutjat d’instrucció núm. 15 de Madrid el 5 de gener passat.

En una interlocutòria a la qual ha tingut accés EFE, datada de l’11 de gener passat, l’Audiència Provincial rebutja el recurs de nul·litat de les actuacions presentat per Vox, atenent el criteri de la Fiscalia i de l’Advocat de l’Estat, a l’entendre, que no ha existit indefensió.

La companyia ha manifestat que aquestes dues resolucions «han donat la raó a la companyia aèria, que ha demostrat el compliment de les condicions necessàries per ser beneficiària del finançament públic obtingut».

El jutjat madrileny va acordar el sobreseïment provisional i arxiu de la causa que investigava el rescat de l’aerolínia, a l’entendre que no apareixia degudament justificada la comissió d’un delicte, ja que es va aplicar correctament el reial decret de mesures urgents de suport a l’economia i l’ocupació.

Per això, va descartar que es cometessin delictes de malversació de cabals públics, suborn, prevaricació, tràfic d’influències, obtenció de subvencions o ajudes de l’Administració falsejant els requisits, com sostenien les querelles presentades per Manos Limpias, el PP i VOX.Els fets es remunten al 9 de març del 2021, data en la qual el Govern va donar llum verda a l’ajuda a Plus Ultra amb 53 milions d’euros en préstecs del Fons de Suport a la Solvència de les Empreses Estratègiques de la SEPI.

L’abril del 2022 el jutjat va iniciar diligències contra el que va ser president en funcions de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) Bartolomé Lora i el consell d’administració de l’organisme, després d’una denúncia del sindicat Manos Limpias per presumpta malversació en el rescat.

En aquell moment, la magistrada Esperanza Collazos indicava que «els fets denunciats fan presumir la possible existència d’una infracció penal».

Notícies relacionades

Entre els membres del consell de la SEPI contra els quals s’adreçava la querella figuren quatre secretàries d’Estat, Esperanza Casteleiro (Defensa), Inés María Bardón (Hisenda), Sara Aagesen (Energia) i Ana de la Cueva (Economia i Suport a l’Empresa).

També el secretari general d’Indústria i Pime, Raúl Blanco, la directora del Gabinet de la vicepresidenta primera del Govern, María Isabel Valldecabres, i el director del Gabinet de la ministra d’Hisenda, Carlos Moreno.