Crisi energètica

Catalunya | Preu per hores de la tarifa regulada de la llum d’avui dilluns, 23 de gener

Aquestes són les hores més barates i més cares

  • Espanya defensa davant Brussel·les la fórmula per abaratir la llum «immediatament»

  • El Govern demana ampliar al 2024 l’‘excepció ibèrica’

  • Així serà la nova factura de la llum

  • Tarifa regulada o mercat lliure: ¿com es paga menys?

Catalunya | Preu per hores de la tarifa regulada de la llum d’avui dilluns, 23 de gener

Luis Tejido / EFE

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

 El preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista repuntarà aquest dilluns fins als 71,23 euros per megawatt hora (MW h), de manera que es produeix un augment del 103,34% en comparació amb els 35,03 euros/MW h d’aquest dissabte.

A la subhasta, el preu mitjà de la llum al mercat majorista –l’anomenat ‘pool’– se situa aquest dilluns en 71,92 euros/MW h. El preu mínim, de 34,44 euros, s’ha donat entre les 2.00 i les 3.00 hores, mentre que el preu màxim es registrarà entre les 20.00 i les 21.00 hores, quan serà de 157,22 euros.

 A aquest preu del ‘pool’ s’hi suma la compensació a les gasistes, que ha de ser abonada pels consumidors beneficiaris de la mesura, els consumidors de la tarifa regulada (PVPC) o els que, malgrat ser al mercat lliure, tenen una tarifa indexada, que per a aquest dilluns se situarà en -0,69 euros/MW h.

Un 31% menys que sense aplicar-se la mesura

 En absència del mecanisme de l’‘excepció ibèrica’ per limitar el preu del gas per a la generació d’electricitat, el preu de la llum a Espanya seria de mitjana d’uns 103,17 euros/MW h, cosa que suposa gairebé 31,94 euros/MW h més que amb la compensació per als clients de la tarifa regulada, que pagaran així un 30,96% menys de mitjana.

 El ‘mecanisme ibèric’, que va entrar en vigor el 15 de juny, limita el preu del gas per a la generació elèctrica a una mitjana de 48,8 euros per MW h durant un període de 12 mesos, i així cobreix el pròxim hivern, període en què els preus de l’energia són més cars.

 En concret, l’‘excepció ibèrica’ fixa un camí per al gas natural per a la generació d’electricitat des d’un preu de 40 euros/MW h els sis mesos inicials, i posteriorment, un increment mensual de 5 euros/MW h fins que acabi la mesura.

Pròrroga de l’‘excepció ibèrica’

 L’Executiu espanyol vol prolongar l’‘excepció ibèrica’ almenys fins a finals del 2024 amb un límit similar a l’actual, d’entre 45 i 50 euros per megawatt hora (MW h) i així ho ha traslladat a Brussel·les.

Notícies relacionades

 Tanmateix, la Comissió Europea ha comunicat a Espanya i Portugal que la pròrroga de l’‘excepció ibèrica’ no pot anar més enllà del desembre del 2023, data en què expira el marc temporal de les iniciatives de suport per la guerra d’Ucraïna, de manera que, mentre la Unió Europea (UE) no el modifiqui, la pròrroga del mecanisme s’hi ha d’ajustar.

 Així ho va traslladar la comissària de Competència, Margrethe Vestager, a la vicepresidenta tercera del Govern i ministra de Transició Ecològica i per al Repte Demogràfic, Teresa Ribera, i al ministre de Medi Ambient i Acció Climàtica de Portugal, Duarte Cordeiro, a la seva reunió de dimecres, segons han confirmat a Europa Press fonts diplomàtiques.