Declaració ambiental

Aragó i les Canàries aconsegueixen desbloquejar els projectes renovables pendents

S’afegeixen a altres comunitats que ja havien anunciat el seu èxit com la Rioja, Extremadura, Castella-la Manxa, Navarra, el País Valencià, el País Basc i Astúries

Aragó i les Canàries aconsegueixen desbloquejar els projectes renovables pendents
4
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

La majoria de les comunitats autònomes han premut l’accelerador en els últims dies per intentar desembussar centenars de projectes renovables pendents d’una declaració ambiental que havia d’arribar abans del 25 de gener per poder continuar la instal·lació de les plantes i evitar, així, posar de nou en marxa tot el procés que dura un total de cinc anys. I el resultat està sent més que positiu amb la majoria dels projectes resolts, a diferència del que temia el sector. Les últimes a anunciar que han complert el termini i resolt totes les seves declaracions ambientals han sigut Aragó i Canàries, que ho han confirmat aquest dimecres.

Aquestes dues comunitats se sumen, per tant, a la llista de regions que han aconseguit complir els tràmits, entre les quals es troben la Rioja, Extremadura, Castella-la Manxa, Navarra, el País Valencià, el País Basc i Astúries, segons han confirmat des d’aquestes regions. Galícia (amb 20 projectes pendents d’un total de 140), Múrcia (amb 11 sense avaluar del total de 39) i Catalunya (a falta de 17 projectes d’un total de 101) han sigut les comunitats que han deixat declaracions sense resoldre. Per la seva banda, les Balears han deixat dues declaracions ambientals sense resoldre per problemes «dels promotors, que no han sigut diligents en la tramitació», segons fonts d’aquesta regió.

Falta conèixer el resultat de Castella i Lleó, Andalusia, Cantàbria i Madrid, que no han volgut facilitar informació a les consultes d’aquest mitjà. Per la seva banda, des del Ministeri per a la Transició Ecològica, encarregat d’avaluar els grans projectes (més de 50 MW), confirmen que tots han sigut tramitats (201 projectes avaluats, dels quals 170 han obtingut un informe favorable i 22 desfavorable, 8 han sigut arxivats i 1 tancat per desistiment).

«Les comunitats autònomes el que ens traslladen és que han fet un esforç molt gran i està anant bé. Ens falta acabar de recopilar la informació sobre què és el que ha pogut passar i a partir d’aquí treballar amb Red Eléctrica sobre quina és la foto final i quins expedients poden trobar-se amb la caducitat del permís d’accés i quins seguiran endavant, la qual cosa requereix un procés una mica més lent», ha indicat la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, aquest dimecres en declaracions a la seva arribada a la presentació a Madrid del World Energy Outlook de l’Agència Internacional de l’Energia (AIE). Aquell termini d’un mes és el que té Red Eléctrica per avaluar les resolucions i retirar els punts de connexió. Llavors serà quan es conegui oficialment quants projectes han decaigut.

En el cas d’Aragó, una de les comunitats amb més projectes per valorar sobre la taula, fonts del govern regional indiquen que s’han tramitat tots els expedients autonòmics, que ascendien a un total de 12.000 megawatts (MW), si bé no han sabut aclarir de quants projectes es tracta ni quins han obtingut una resposta positiva. Sí que han apuntat que entre la regió i el Ministeri per a la Transició Ecològica s’han resolt un total de 672 projectes ubicats a la comunitat autònoma que equivalen a 31.000 MW de potència, dels quals 554 projectes han obtingut la llum verda per continuar la tramitació.

D’altra banda, a les Canàries, la Conselleria de Transició Ecològica, Lluita contra el Canvi Climàtic i Planificació Territorialha concedit la declaració ambiental a 70 projectes d’energies renovables que estaven en risc de caducar aquest dimecres. Aquestes 70 instal·lacions suposaran 318,33 megawatts d’energia renovable per a les illes. 10 expedients més (62,18 MW) han obtingut una declaració negativa i 24 més s’han desestimat per «deficiència en el projecte, per contravenir els principis de l’interès general o perquè el mateix promotor ha desistit (256,23 MW)». Hi ha dos casos excepcionals, que sumen un total de 20,90 MW que no s’han pogut tramitar en temps i forma per no haver entrat la sol·licitud amb prou temps.

Notícies relacionades

Aquestes regions s’uneixen a la Rioja, que ha resolt un total de 22 declaracions ambientals de parcs fotovoltaics per un total de 765,97 MW i 6 de parcs eòlics amb un total de194,31 MW. Tots els fotovoltaics han obtingut llum verda, mentre que en el cas dels eòlics se n’han aprovat dos, dos més han desistit i la resta s’han desestimat. També Extremadura ha complert a temps l’avaluació de 139 projectes, amb una potència instal·lada de 3.158 MW al seu territori. En el seu cas, tots han superat favorablement el tràmit ambiental. A Castella-la Manxa el govern regional ha examinat 106 instal·lacions amb una potència de 4.750 MW.

En el cas de Navarra, la regió ha afirmat haver complert el termini però sense informar sobre les xifres, mentre que al País Valencià el seu president, Ximo Puig, ha anunciat que s’han revisat 107 expedients, dels quals 61 (1.356 MW) han superat el tràmit ambiental, 31 han obtingut una resposta desfavorable i en 15 casos els promotors han desistit. Per la seva banda, Astúries ha revisat un total de 5 expedients amb un total de 50 MW i els ha aprovat tots. Navarra i el País Basc confirmen tenir tots els projectes resolts a temps però sense aportar les xifres.