Pla de recuperació

Calviño està «segura» que hi haurà acord sobre la segona fase de la reforma de les pensions

El comissari d’Assumptes Econòmics, Paolo Gentiloni, també confia en un acord i a abordar-lo a la primavera

Calviño està «segura» que hi haurà acord sobre la segona fase de la reforma de les pensions
2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La vicepresidenta i ministra d’Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, està convençuda que hi haurà acord i que el Govern central aconseguirà adoptar la segona fase de la reforma de les pensions, una de les condicions per accedir al quart desemborsament de 10.000 milions d’euros del pla de recuperació Next Generation EU, i que hauria d’haver tancat, segons els terminis compromesos amb la UE, per al 31 de desembre del 2022. «Estic segura que arribarem a un acord i que adoptarem aquella segona fase de la reforma», ha indicat a la seva arribada a la reunió de l’Eurogrup.

Aquesta segona fase inclou l’ampliació del període de còmput per al càlcul de la pensió, un mecanisme d’equitat intergeneracional, l’adequació de la base màxima de cotització i un informe de projeccions actualitzades que demostrin la sostenibilitat pressupostària a llarg termini del sistema. Segons ha explicat Calviño, el ministre d’Inclusió, José Luis Escrivá, està treballant «molt intensament» amb els grups polítics i els agents socials «per garantir que al més aviat possible es pot aprovar aquesta segona fase de la reforma de les pensions». El seu objectiu és garantir «un sistema públic de pensions que garanteixi pensions dignes, no només ara sinó dins de 20 i 40 anys». Una cosa que, segons la ministra d’Economia, és un «esforç important de treball i previsió i de responsabilitat».

Amb aquestes paraules descarta que el desemborsament del quart tram de les ajudes estigui en perill. És més, segons ha recordat, la Comissió Europea encara està analitzant la sol·licitud del tercer pagament, que permetrà accedir a un nou tram de 6.000 milions d’euros. Calviño espera que Brussel·les valori positivament la petició i que «a principis de febrer» prengui una decisió. «La segona fase de la reforma de les pensions serà valorada i abordada més endavant, ja que es correspon amb el quart desemborsament de 10.000 milions», però «estic segura que arribarem a un acord i que adoptarem aquella segona fase de la reforma», ha insistit. 

Negociació a la primavera

Notícies relacionades

En la mateixa línia s’ha pronunciat el comissari d’Assumptes Econòmics, Paolo Gentiloni, que s’ha reunit aquest dilluns al matí amb Calviño per parlar de la situació econòmica, les conseqüències de la guerra de Rússia a Ucraïna i el pla de recuperació. L’italià també confia que hi haurà acord sobre la reforma de les pensions a Espanya i que discutiran sobre aquesta «a la primavera i l’estiu». De moment, Brussel·les, ha explicat Gentiloni, té el focus posat en el tercer desemborsament. «He de remarcar que cooperem molt intensament amb les autoritats espanyoles. Estan a l’avantguarda en la història Next Generation EU», ha destacat.

Per a Espanya el desplegament del pla de recuperació de forma «àgil» és una absoluta «prioritat». «Sempre estem oberts a reflexions sobre noves eines, però en aquest moment des de la perspectiva espanyola la prioritat és desplegar amb la màxima agilitat possible els fons de recuperació», ha indicat Calviño. Espanya, segons ha explicat, treballa no només en la mobilització dels 70.000 milions en transferències assignats. També ultima l’addenda del pla de recuperació per 7.700 milions d’euros addicionals i que espera remetre «en les pròximes setmanes» a Brussel·les, així com en els 84.000 milions en préstecs previstos en el pla de recuperació i els 2.600 milions del nou mecanisme Repower EU. «Es tracta d’un volum de recursos sense precedents que ens permeten abordar un programa molt ambiciós d’inversions i reformes», ha remarcat.