Energia

Espanya proposa a Brussel·les intervenir nuclears i hidràuliques per desmantellar el mercat elèctric actual

Planteja treure aquestes dues tecnologies de la cotització diària i obligar-les a firmar contractes regulats a llarg termini

El gas seria l’única que es regeixi pel sistema marginalista, cosa que evita el contagi i dona estabilitat als preus

Espanya proposa a Brussel·les intervenir nuclears i hidràuliques per desmantellar el mercat elèctric actual
5
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Consell de Ministres ha debatut a la seva primera reunió de l’any la proposta d’Espanya per reformar el mercat elèctric europeu. A efectes pràctics, l’objectiu de la proposta és que els baixos costos de les renovables es notin a la butxaca dels consumidors, reduir la immensa volatilitat del mercat marginalista actual i, alhora, augmentar la seguretat del subministrament. Per a això, el Ministeri per a la Transició Ecològica defensarà a Brussel·les reduir el mercat diari actual a les centrals que cremin gas i impulsar els contractes a llarg termini, de manera obligatòria per a nuclears i hidràuliques i voluntària per a les renovables, així com la creació d’un nou mercat en el qual es retribueixi les centrals amb capacitat d’emmagatzematge per estar disponibles. «Creiem que tenim prou experiència en l’àmbit europeu sobre què és el que funciona i quin és el model», ha dit la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, a la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres, conscient de l’èxit espanyol en matèria energètica dels últims mesos. No en va va ser Espanya el primer país a demanar a la Comissió Europea, la primavera del 2021, una reforma del mercat elèctric, que Brussel·les va negar en diverses ocasions, però que finalment va accedir a posar en marxa més d’un any després i després d’una guerra, el setembre de l’any passat.

Energies renovables

Un dels principals objectius europeus en matèria energètica dels pròxims anys és impulsar la penetració renovable dins dels objectius de descarbonització el 2050. Aquestes tecnologies tenen uns costos mínims, per la qual cosa el Govern espanyol planteja impulsar la contractació a termini d’aquest tipus d’energia entre el sistema elèctric en el seu conjunt i les productors. Es tracta d’una cosa similar a les actuals subhastes renovables en les quals l’Executiu es compromet a comprar una quantitat d’energia a un preu fix a uns promotors durant un temps llarg, d’uns 10 o 12 anys. D’aquesta manera, s’aconsegueix que l’àmplia majoria de l’energia que entra en el sistema tingui un preu estable.

Nuclears i hidràuliques

En el cas de les energies nuclears i hidràuliques, les grans assenyalades d’aquesta crisi de preus, la idea és la mateixa que per a les renovables però en comptes de tenir caràcter voluntari el canvi de mercat de curt termini a llarg termini, el Govern vol que sigui obligatori. Aquestes tecnologies es beneficien dels alts preus que marca el mercat marginalista –en aquest cas el gas– però sense tenir els costos que tenen aquelles centrals que cremen gas per produir electricitat. Aquesta diferència és el que el Govern denomina ‘beneficis caiguts del cel’, tot i que les companyies espanyoles afirmen que tota aquesta generació la tenen contractada a termini i no forma part del mercat marginalista, és a dir, no es beneficia d’aquestes rendes extres. Tanmateix, en la majoria dels casos aquests contractes tenen com a contrapartida una comercialitzadora del seu mateix grup energètic. Per acabar amb aquesta pràctica, el Govern planteja obligar aquestes centrals a firmar contractes a llarg termini a preu regulat, és a dir, que aquests contractes es realitzin amb el regulador (Govern o CNMC) en comptes de les empreses consumidores d’aquesta energia. Seria un mecanisme similar al de les subhastes renovables però de manera obligatòria. Per a això, cal modificar la directiva europea de mercat interior, ja que ara mateix regeix un sistema de lliure mercat. A més, en el cas de la hidràulica, amb capacitat per decidir quan produeixen, se’ls donarà un incentiu a la generació en les hores de preus més alts (en les quals, per tant, hi ha escassetat).

La resta: Gas, carbó...

La resta de tecnologies marginals com el gas o el carbó continuaran funcionant de ple als mercats diaris sense perjudici que s’estableixin contractes a termini entre generadors i comercialitzadores. D’aquesta manera, en el cas d’Espanya, en una situació ideal segons aquesta fórmula dissenyada pel Govern, el gas (cicles combinats i cogeneracions) serien l’única tecnològica amb presència al mercat majorista actual. Així, seria només una petita quantitat d’energia la que es retribuiria per un preu volàtil que canviaria segons el mercat, mentre que la resta de tecnologies tindrien preus estables a llarg termini (almenys 10 anys).

Mercats de capacitat

Al mateix temps que es manté un mínim mercat de curt termini (amb el gas) i es crea un nou mercat a llarg (contractes regulats renovables, nuclears i hidràulica), l’Executiu planteja dissenyar-ne un altre en paral·lel en el qual es negociï la capacitat, en comptes de l’energia. És a dir, en el qual es retribueixi a les tecnologies amb possibilitat d’emmagatzematge i, per tant, de decidir quan produeixen energia i quan no, com el bombatge hidroelèctric, les bateries o els cicles combinats, per estar disponibles quan sigui necessari. Aquest tipus de serveis ja existeixen en la regulació europea actual, però com una eina d’últim recurs, i el que planteja el Govern espanyol és modernitzar la directiva de mercat interior de l’electricitat per estandarditzar aquests serveis. D’aquesta manera, es resol un altre problema que és l’entrada de noves solucions com les bateries elèctriques

¿Què busca el Govern?

El resultat, segons la lògica de l’Executiu, serien preus més assequibles que els actuals –l’alça del gas o dels drets d’emissió de CO2 no contagiarà la resta de tecnologies– i alhora més estables –només una petita quantitat d’energia estarà marcada pel preu del mercat–. «És probable que no tingui efectes immediats en una disminució notable de preus, però sí que aniria a poc a poc reduint la volatilitat de forma important al llarg del temps», ha advertit Ribera. Però també solucionar un problema de futur, l’entrada massiva de renovables. «Pensem que és la millor resposta per abordar el disseny actual que no està disposat per als reptes de futur ni les situacions d’estrès dels últims mesos», ha afegit la vicepresidenta.