Crisi energètica

Catalunya | Preu per hores de la tarifa regulada de la llum d’avui dimarts, 10 de gener

Aquestes són les hores més barates i les més cares

  • El Govern demana ampliar al 2024 l’‘excepció ibèrica’

  • ¿Quant pujarà la llum el 2023?

  • Així serà la nova factura de la llum

  • Tarifa regulada o mercat lliure: ¿amb quina opció es paga menys?

Catalunya | Preu per hores de la tarifa regulada de la llum d’avui dimarts, 10 de gener
1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista pujarà aquest dimarts fins als 112,53 euros per megawatt hora (MW h), cosa que suposa un increment del 32,03% respecte als 85,23 euros/MW h d’aquest dilluns.

 A la subhasta, el preu mitjà de la llum al mercat majorista –l’anomenat ‘pool’– se situa aquest dimarts en 109,4 euros/MW h. El preu mínim, de 64,3 euros, es donarà entre les 23.00 i les 00.00 hores, i el màxim es registrarà entre les 18.00 i les 19.00 hores, quan serà de 144,74 euros.

 A aquest preu del ‘pool’ s’hi suma la compensació a les gasistes, que ha de ser abonada pels consumidors beneficiaris de la mesura, els consumidors de la tarifa regulada (PVPC) o els que, malgrat ser al mercat lliure, tenen una tarifa indexada, que per a aquest dimarts se situarà en 3,13 euros/MW h.

Un 24,6% menys que sense aplicar-se la mesura

En absència del mecanisme de l’‘excepció ibèrica’ per limitar el preu del gas per a la generació d’electricitat, el preu de la llum a Espanya seria de mitjana d’uns 149,25 euros/MW h, és a dir, gairebé 36,72 euros/MW h més que amb la compensació per als clients de la tarifa regulada, que pagaran així un 24,61% menys de mitjana.

 El ‘mecanisme ibèric’, que va entrar en vigor el 15 de juny, limita el preu del gas per a la generació elèctrica a una mitjana de 48,8 euros per MW h durant un període de 12 mesos, i així cobreix el pròxim hivern, període en què els preus de l’energia són més cars.

Notícies relacionades

 En concret, l’‘excepció ibèrica’ fixa un camí per al gas natural per a la generació d’electricitat des d’un preu de 40 euros/MW h els sis mesos inicials, i posteriorment, un increment mensual de 5 euros/MW h fins que acabi la mesura.

 La vicepresidenta tercera del Govern i ministra de Transició Ecològica i per al Repte Demogràfic, Teresa Ribera, va avançar aquest dilluns que l’Executiu espanyol demanarà a Brussel·les prolongar l’‘excepció ibèrica’ almenys fins a finals del 2024, amb un límit similar a l’actual, d’entre 45 i 50 euros per megawatt hora (MW h).