Seguretat Social

Pal per als que volen jubilar-se als 65 anys el 2023

El nou sistema de pensions inclou un augment de la cotització necessària per jubilar-se

Pal per als que volen jubilar-se als 65 anys el 2023

Albert Bertran

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les reformes en el sistema de pensions no només han provocat un retard en l’edat de jubilació, sinó que també s’endureixen les condicions per optar a aquesta prestació. A partir del 2023, la cotització necessària per poder retirar-se de la vida laboral als 65 anys passarà a ser de 37 anys i 9 mesos, tres mesos més que fins ara.

Així ho recull la ‘Guia per a la teva jubilació’ elaborada per la Fundació Mapfre, en la qual es calcula que aquesta xifra ascendeixi fins als 38 anys i 6 mesos de cotització a partir del 2027. Així mateix,

Diferències segons la cotització

Com recull el segon apartat de la guia, des de l’1 d’abril del 2013 l’edat de jubilació ordinària depèn de l’edat del treballador i dels anys que hagi cotitzat al llarg de la seva vida laboral. Per optar a una pensió, el requisit és haver cotitzat almenys durant 15 anys, dos dels quals estan inclosos entre els 15 immediatament anteriors a la data de jubilació.

Fa nou anys, la diferència entre l’edat exigida per als treballadors que havien cotitzat el mínim establert (35 anys i 3 mesos llavors) i els qui no havien arribat a aquesta xifra era d’un mes: 65 anys i 65 i un mes, respectivament.

Actualment, aquesta diferència s’ha ampliat a un any i dos mesos: una edat fixada de 65 anys per als qui han cotitzat 37 anys i mig i 66 anys i dos mesos per als qui no han aconseguit aquesta cotització.

Cessaments anticipats

Notícies relacionades

L’informe també recull la previsió per als pròxims anys dels dos tipus de cessaments anticipats i els requisits necessaris per sol·licitar-los. D’una banda, en el cas del cessament no voluntari, s’estableix que el treballador només pot tenir quatre anys menys de l’edat de jubilació ordinària, a més d’un mínim de 33 anys cotitzats.

D’altra banda, els cessaments voluntaris podran sol·licitar-se fins a dos anys abans de l’edat de jubilació establerta i tenir 35 anys cotitzats en la Seguretat Social.