Competència obre expedient sancionador a distribuïdores d’alimentació

La investigació afecta el suposat repartiment de clients i les adjudicacions de licitacions a escoles, residències i centres penitenciaris

Competència obre expedient sancionador a distribuïdores d’alimentació

J.L. Cereijido / EFE

1
Es llegeix en minuts

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha incoat un expedient sancionador a diverses distribuïdores d’alimentació per possibles pràctiques restrictives de la competència. Es tracta de les empreses Asesores Llangón S.L., Fructícolas Ateca S.L., Hermanos Vidal S.L., Leonesa de Patatas S.L., Plataforma Femar S.L., Serviline Foods S.L. i la seva matriu, Distribuciones Cebollada S.L..

 L’organisme investiga els possibles acords i/o pràctiques concertades relacionades amb el repartiment de clients i amb les adjudicacions de licitacions destinades al subministrament d’aliments a escoles, residències i centres penitenciaris, entre d’altres, així com l’intercanvi d’informació comercialment sensible. 

Al març, la CNMC va inspeccionar les seus de Plataforma Femar S.L. i Vifrusa S.L. Posteriorment, al setembre, va realitzar una segona ronda d’inspeccions a les seus de Leonesa de Patatas S.L. i Serviline Foods S.L. 

La Comissió va realitzar aquelles inspeccions després d’haver tingut coneixement de possibles pràctiques anticompetitives consistents en acords per a la manipulació i repartiment de clients i/o licitacions convocades a Espanya per al subministrament d’aliments a col·lectivitats.

 A partir d’aquest moment, el període màxim d’instrucció i resolució de l’expedient és de 18 mesos. La incoació d’aquest expedient en cap cas prejutja el resultat final de la investigació.  

Notícies relacionades

La investigació dels càrtels constitueix una de les prioritats d’actuació de la CNMC, atesa l’especial gravetat de les seves conseqüències sobre els consumidors i sobre el correcte funcionament dels mercats. La CNMC compta amb el programa de clemència per a la seva detecció i desmantellament, entre altres instruments.

 Aquest programa permet, en primer lloc, que les empreses que formin part d’un càrtel es beneficiïn de l’exempció del pagament de la multa. Per això hauran d’aportar elements de prova que possibilitin a la CNMC la seva detecció. En segon lloc, a aquestes companyies no se’ls aplicarà la prohibició de contractar amb les Administracions Públiques –com s’estableix a l’article 72.5 de la llei 9/2017, de contractes del sector públic– si resultessin finalment sancionades.