Operació conflictiva

El TSJC estableix que el Govern ha de pagar 304 milions per la privatització fallida d’ATLL

El tribunal admet reclamacions d’Acciona relacionades amb el final del contracte de gestió després d’anul·lar-se la venda

El TSJC estableix que el Govern ha de pagar 304 milions per la privatització fallida d’ATLL
2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

304 milions. Aquesta és la quantitat que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) té dret a rebre l’antiga ATLL, liderada per Acciona arran de tres sentències per recursos presentats per l’afectada. La qüestió és que Acciona, que reclamava uns 1.000 milions, va vendre el 2019 aquests drets a Fortress, un fons especialitzat en plets, per 170 milions.

La secció cinquena de la Sala Contenciosa Administrativa del TSJC ha estimat parcialment les reclamacions de la companyia que en l’actualitat és pública i es denomina ATL, per la cancel·lació del contracte de gestió i el seu pas a mans de la Generalitat. La d’ATLL, la privatització més gran de la història de l’administració catalana, va acabar en un autèntic fiasco anul·lat pel Tribunal Suprem el 2018 després d’una llarga batalla judicial. La companyia proveeix d’aigua les subministradores de Barcelona, l’àrea metropolitana i comarques adjacents amb una població de 4,5 milions d’habitants.

El TSJC admet l’anul·lació de la liquidació tant provisional com definitiva del contracte decretada per l’antiga Conselleria de Territori i Sostenibilitat. El dictamen reconeix a l’antiga ATLL el dret a percebre 262,8 milions pel cànon no amortitzat, 38,2 milions més en concepte d’inversions realitzades no amortitzades i 3,4 milions per costos de licitació i constitució, «quantitats que reportaran els interessos que siguin procedents».

Finalització del contracte

Les sentències també admeten la invalidació de l’acte de Territori que havia declarat la finalització de la prestació efectiva per part d’ATLL l’actora del servei de proveïment d’aigua en alta mitjançant la Xarxa Ter-Llobregat. Igualment. I reconeix el dret d’ATLL a ser

Notícies relacionades

retribuïda per la prestació efectivament realitzada i facturada per ATLL CGC, SA durant els mesos de gener i febrer del 2019, en els termes del contracte amb les modificacions de la disposició transitòria tercera del Decret Llei 4/2018, més els interessos que corresponguin.

Al seu torn, estima el recurs interposat per ATLL contra la resolució que havia denegat la devolució de la garantia definitiva del contracte de «gestió del servei de proveïment d’aigua en alta Ter-Llobregat» de 27 de desembre de 2012. Anul·la i reconeix el dret de la companyia a la devolució de la garantia definitiva, així com a ser rescabalada de les despeses de manteniment de l’aval des que es va haver de produir la devolució, fins a la seva definitiva cancel·lació, més els interessos corresponents.