¿Comprar o llogar? Això és el que més convé als catalans

L’estil de vida, la situació econòmica o el preu de la vivenda són alguns dels factors clau

¿Comprar o llogar? Això és el que més convé als catalans

Shutterstock

4
Es llegeix en minuts

Una decisió molt important que pot generar veritables maldecaps: ¿He de comprar una vivenda o llogar? Espanya sempre ha sigut un país on s’ha apostat per la propietat, tot i que, en els últims anys i encara molt per sota de la mitjana europea, el lloguer ha anat guanyant protagonisme.

Entre els dubtes més freqüents a l’hora de decidir destaquen: ¿Tinc prou diners per afrontar la compra d’una casa? ¿Quina opció encaixa millor amb la meva manera de pensar i de viure? ¿Em surt més a compte el lloguer o pagar una hipoteca?

En aquest article et volem ajudar a resoldre els teus dubtes sobre comprar o llogar, tenint en compte les teves necessitats i la teva situació personal. ¡Continua llegint!

¿Com afecta la teva situació econòmica a l’hora de comprar o llogar una vivenda?

¿Com afecta la teva situació econòmica a l’hora de comprar o llogar una vivenda?El primer aspecte que has de tenir en compte: la teva situació econòmica. L’estabilitat laboral, els ingressos mensuals dels quals disposa la teva unitat de convivència, els estalvis que has generat... són aspectes clau a tenir en compte.

Poques vegades algú és prou afortunat per poder pagar una casa al comptat. De manera que el més segur és que hagis de contractar un préstec hipotecari. Normalment, la mensualitat de la hipoteca sol ser menor que la del lloguer. Ara bé, un crèdit hipotecari sol comportar cert risc i la quantia sempre ha de ser assumible en cas que arribi una situació complicada, ja, que si no pots pagar, la teva vivenda s’embarga si no la vens.

Però hi ha altres aspectes que s’han de tenir en compte. A l’hora d’accedir a una hipoteca, les entitats bancàries et demanaran tenir estalviat entorn del 30% de la casa i una feina estable. Però, a més, és molt important que les mensualitats tampoc superin el 30% dels teus ingressos mensuals.

Una vegada has comprat la vivenda, cal tenir en compte totes les despeses addicionals a la hipoteca, com les despeses de manteniment que hauràs d’afrontar: IBI, despeses de comunitat, taxes municipals, etc.

En el cas del lloguer, pràcticament sempre se’t demanarà una quantitat per pagar la fiança amb la primera mensualitat a la firma del contracte (que solen ser dues mensualitats en general) i els honoraris corresponents si la gestió l’ha portat a terme una immobiliària. Això, sí, t’estalviaràs totes les despeses addicionals d’una vivenda en propietat.

Necessitaràs tenir una feina estable que et permeti pagar el lloguer puntualment cada mes, sense imprevistos ni sobresalts.

El preu de la vivenda i la situació del mercat a la zona

El preu de la vivenda i la situació del mercat a la zonaEls preus de la vivenda evolucionen. En aquest sentit, sempre has de tenir en compte el preu de la zona on vols residir. Aquest factor afecta tant els pisos de compra com els lloguers.

El preu varia segons una ciutat o una altra, també entre comunitats autònomes. Cal tenir en compte també la fiscalitat de cada regió, ja que en algunes hi ha incentius per llogar, i en d’altres, per comprar.

El millor és contactar amb experts i investigar la situació del mercat immobiliari en cada moment. En general, no és aconsellable comprar si el preu dels immobles està en màxims històrics ni llogar quan el cost dels arrendaments està disparat.

L’estil de vida també importa

L’estil de vida també importa¿Quines són les teves prioritats vitals? ¿I els teus plans de futur? Un altre factor fonamental que has de tenir en compte per decidir si comprar o llogar una vivenda és el teu estil de vida personal.

Per a les persones que persegueixen una vida segura i amb estabilitat, sense cap dubte, és recomanable la compra. El lloguer, en canvi, et pot anar millor si et mudes habitualment per feina o per motius personals i també si no desitges viure lligat sempre al mateix lloc.

Però també és important el factor edat. Quan una persona jove decideix emancipar-se, és difícil que tingui diners per hipotecar-se i comprar una vivenda; en aquest cas, el lloguer és la manera més ràpida per arribar a la independència. A mesura que passen els anys, la majoria de la gent sol arribar a una certa estabilitat i la idea de comprar una vivenda acostuma a ser més recurrent.

Calculadora de compra o lloguer de vivenda

Calculadora de compra o lloguer de vivendaPer resumir: pensa en la teva situació econòmica, analitza l’estat del mercat i, també, en quin moment de la teva vida estàs i quines possibilitats tens. Perquè puguis fer-ho de manera ràpida i senzilla, aquesta calculadora et permetrà veure les despeses a què has de fer front tant si compres com si llogues una vivenda. ¡Prova-la i tria l’opció que més et convingui sense por d’equivocar-te!