Desacceleració

El Banc d’Espanya preveu que el PIB tornarà a créixer entorn del 0,2% en el quart trimestre

El regulador i l’Airef perceben un millor comportament de l’economia en la recta final de l’any respecte del previst

El governador veu convenient ampliar els terminis d’execució dels fons europeus davant els retards acumulats

El Banc d’Espanya preveu que el PIB tornarà a créixer entorn del 0,2% en el quart trimestre

Eduardo Parra / Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Banc d’Espanya i l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) comparteixen la impressió que l’economia espanyola s’està comportant en el quart trimestre del 2022 una mica millor del que es podia esperar fa unes setmanes. En particular, el Banc d’Espanya preveu que el producte interior brut (PIB) podrà registrar en el quart trimestre «un lleu creixement positiu», en línia amb l’anotat en el tercer (el 0,2%), segons ha avançat el governador, Pablo Hernández de Cos, aquest dimarts durant la seva compareixença en la Comissió de Pressupostos del Senat. En el mateix fòrum, la presidenta de l’Airef, Cristina Herrero, també ha remarcat que els indicadors parcials de l’economia, tant a Espanya com a la zona euro, estan evolucionat una mica millor del previst. Evitar una taxa negativa del PIB en el quart trimestre podrà ajudar que l’economia espanyola esquivi el risc de recessió tècnica (dos trimestres negatius de caiguda del PIB) que no descartava l’Airef fa una setmanes.

Segons l’anàlisi que ha exposat el governador del Banc d’Espanya, alguns indicadors de confiança –com els relacionats amb els directors de compra o amb els consumidors– sí que mostren debilitat. «Tanmateix, l’ocupació ha mantingut un to més dinàmic» –ha afegit–, tal com anticipen les dades de cotitzadors a la Seguretat Social corresponents a la primera quinzena de novembre. «Els indicadors referits al quart trimestre apunten a una prolongació de la debilitat de l’activitat, que podria experimentar un lleu creixement positiu, similar al del tercer trimestre», ha resumit Hernández de Cos. Amb tot, segons els pronòstics del Banc d’Espanya, és probable que la fase actual de debilitat de l’activitat econòmica es prolongui durant els mesos d’hivern. «A partir de la primavera s’espera que l’activitat recobri un vigor creixent», impulsada per l’alleujament gradual als mercats energètics, la restauració de les cadenes de subministrament internacionals i un desplegament més gran dels fons europeus ‘Next Generation EU’, ha explicat el governador.

Al desembre, el Banc d’Espanya ajustarà de nou les seves previsions de creixement i d’inflació, però el governador ha anticipat que no diferiran gaire de les formulades en l’onada d’octubre, que incloïen taxes de creixement del PIB del 4,5%, l’1,4% i el 2,9% per al 2022, 2023 i 2024. Les previsions d’inflació, per la seva banda, es van xifrar a l’octubre en una mitjana del 8,7% el 2022, que s’aniria moderant gradualment fins al 5,6% el 2023 i l’1,9% el 2023.

Més temps per executar els fons europeus

Notícies relacionades

Després dels retards acumulats en els dos últims anys en la gestió del Pla de Recuperació, el governador ha remarcat la importància d’una encertada aplicació dels fons europeus per apuntalar el creixement econòmic. El 2021 el Banc d’Espanya va estimar un impacte sobre el creixement del PIB de l’ús dels fons d’aproximadament un punt que després va quedar reduït a dues desenes, segons els seus càlculs. De la mateixa manera, l’impacte inicial projectat per al 2022 d’1,4 punts ja ha sigut retallat a 1 punt. Per al 2023 s’espera una empenta de 0,6 punts al creixement econòmic vinculat als fons europeus. En aquest context, i donat el retard acumulat, el governador del Banc d’Espanya ha reclamat uns terminis més amplis per a la seva execució. «Insistint en la importància de seleccionar amb rigor els projectes a finançar amb el programa Next Generation EU, considerant les dificultats administratives de gestió que això suposa i tenint en compte l’enfocament estructural del programa, seria desitjable considerar uns terminis més dilatats per a la seva execució», ha dit Hernández de Cos en el Senat.

De moment, els terminis compromesos per Espanya davant la Comissió Europea en el Pla de Recuperació inclou haver compromès el 60% dels fons del Mecanisme de Recuperació i Resiliència a desembre del 2022. El límit per realitzar el compromís de la resta dels fons està fixat per al desembre del 2023. La data límit per a la petició de l’últim tram de desemborsaments (dels una mica més de 140.000 milions en subvencions i préstecs assignats a Espanya) es fixa en el tercer trimestre del 2026, subjecte al compliment de les fites i objectius fixats a aquest efecte.