El repte d’estalvi amb què es poden ‘salvar’ més de 650 euros a l’any

  • En un escenari en què la ‘tornada a la normalitat’ limita la capacitat de destinar diners per fer créixer la guardiola, sempre va bé rebre algun consell per estalviar més a final de mes

El repte d’estalvi amb què es poden ‘salvar’ més de 650 euros a l’any

Unsplash

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Durant la pandèmia, hi va haver factors que van beneficiar l’estalvi d’aquells espanyols que van poder mantenir els ingressos. Les restriccions a la mobilitat o la incertesa van ajudar a contenir la despesa i el 2020 va tancar amb una taxa d’estalvi de les llars del 14,8% de la seva renda disponible, el percentatge més alt des que l’Institut Nacional d’Estadística (INE) va començar la sèrie el 1995.

Al llarg del 2021 la prudència ha anat donant pas a una reactivació del consum i les xifres d’estalvi s’han anat reduint. L’última dada disponible, corresponent al tercer trimestre de l’any passat, situa l’estalvi en el 3,7% de la renda, taxa 1,2 punts inferior a la registrada en el mateix trimestre del 2020. No obstant, si se suprimeixen els efectes estacionals i de calendari, l’estalvi es va situar en el 10,9%, per sobre dels tres mesos anteriors, tot i que tres punts per sota de la dada del mateix trimestre del 2020.

En un escenari en què la ‘tornada a la normalitat’ limita la capacitat de destinar diners per fer créixer la guardiola, sempre va bé rebre amb algun consell per estalviar més diners a final de mes. Com és lògic, aconseguir-ho depèn en gran manera de la renda disponible, a més de les despeses fixes i els deutes de cada família. Tot i que «moltes vegades estalviar, tot i que sigui poc, és qüestió d’un canvi d’hàbits», recorden des del comparador de productes financers HelpMyCash.com. En concret, la constància i una correcta gestió de les finances personals seran «clau» per a aquells que vulguin aconseguir aquest propòsit. 

Una manera d’aconseguir-ho és amb un repte d’estalvi i, d’acord amb aquests experts, n’hi ha un de «molt senzill» amb el qual deixar de gastar més de 650 euros a l’any. El mètode proposat és el del cèntim, que segons suggereixen «dura un any sencer, per això el gener pot ser un bon moment per posar-lo en pràctica». 

«Es tracta d’estalviar 1 cèntim el primer dia, 2 el segon, 3 el tercer i així fins a guardar 3,65 euros l’últim dia de l’any», expliquen a HelpMyCash. D’aquesta forma, l’usuari s’embarca en un estalvi progressiu en què cada dia s’estalvia la mateixa quantitat que l’anterior sumant-hi un cèntim extra. Al finalitzar els primers 31 dies, l’estalvi hauria de ser de 4,96 euros. Al febrer s’haurien d’apartar gairebé 13 euros i així fins a arribar al desembre, quan l’estalvi mensual hauria de ser de 109 euros per aconseguir el repte. Si es compleix, passats 365 dies s’hauràn ‘salvat’ 667,95 euros. 

També es pot iniciar el repte al revés. Estalviant la xifra més alta al principi i reduint la quantitat en un cèntim cada dia, de manera que a final d’any siguin menys diners els que es guardin. O és possible partir d’una quantitat més alta si es volen estalviar més diners. Per exemple, començar amb cinc cèntims tot i que en aquest cas l’esforç és molt més alt: al final de l’any l’estalvi seria de 3.339,75 euros. Al tractar-se d’un estalvi progressiu, mentre que al gener seria relativament senzill aconseguir l’objectiu (només caldria guardar 24,8 euros), al desembre caldria apartar més de 500 euros per complir el repte.

No tot són avantatges

En qualsevol cas, el truc no és perfecte. D’una banda, el comparador bancari recorda que el sistema no té en compte que les despeses mensuals no sempre són iguals. Així, mentre que al gener l’estalvi a final de mes seria molt reduït, al desembre s’hauria d’apartar una quantitat molt més alta, coincidint amb totes les despeses de Nadal. 

D’altra banda, indiquen que pot resultar «poc pràctic acumular» una guardiola atapeïda de cèntims i no s’ha de passar per alt que no sempre tindrem a mà les monedes necessàries per complir el pla, sobretot ara que s’ha popularitzat el pagament amb targeta. A més, els bancs no estan obligats a acceptar més de 50 monedes per ingrés i poden cobrar una comissió de recompte, expliquen fonts de HelpMyCash. 

Notícies relacionades

Una alternativa és substituir la guardiola per un compte sense comissions per guardar els estalvis i portar a terme el repte del cèntim electrònicament. Es poden anar transferint els diners del compte del dia a dia a la d’estalvi, però en lloc de fer-ho diàriament, fer-ho a final de cada mes.

Una altra opció més moderna és aprofitar l’arrodoniment dels bancs. Aquesta funcionalitat permet als clients estalviar de forma automàtica el retorn de les compres pagades amb targeta. Si es paga per exemple un cafè d’1,50 euros, el banc arrodoneix la xifra a l’alça a l’euro més pròxim i guarda la diferència en una guardiola virtual. En aquest cas, l’estalvi seria de 50 cèntims (la diferència entre el preu del cafè i el següent euro). Aquestes guardioles no solen tenir rendibilitat, però són gratuïtes i poden gestionar-se a través de la banca ‘online’ i els diners poden treure’s en qualsevol moment. A més, alguns bancs permeten multiplicar l’arrodoniment per dos o més, de manera que l’estalvi automàtic sigui més alt.

Temes:

Consum Estalvi