Cita de directius

Goirigolzarri reivindica el rol de la banca en la recuperació

El president de CaixaBank afirma que la realitat del sector s’allunya dels «clixés negatius» de la crisi financera

Goirigolzarri reivindica el rol de la banca en la recuperació
2
Es llegeix en minuts

El president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, ha defensat en un acte amb empresaris a Sevilla «que el sector bancari té avui el múscul financer necessari per ser molt a prop d’empreses i famílies» i poder, d’aquesta manera, «contribuir a la recuperació socioeconòmica del nostre país».

Goirigolzarri s’ha expressat en aquests termes durant la seva intervenció en el ‘VI Congrés Internacional de Directius, ‘Empresas con Duende’, que ha organitzat l’APD al Palau de Congressos i Exposicions de la capital sevillana amb 2.000 executius.

En la seva intervenció, el president de CaixaBank ha destacat l’interès del sector financer per contribuir al desenvolupament de l’economia i al benestar dels ciutadans, per a la qual cosa és necessari que les entitats tinguin una rendibilitat superior al seu cost de capital.

L’executiu va dir que el sistema bancari s’enfronta a «la necessitat» de transmetre a la societat «la utilitat» del seu treball i «la indubtable tasca social» que realitza perquè «la sostenibilitat d’un projecte, d’un sector o d’unes institucions passa perquè la societat el trobi útil i vulgui que existeixis».

Referent a això, ha recordat que la realitat del sector financer és «molt diferent dels clixés negatius» de la crisi financera i ha remarcat que les pimes espanyoles s’estan finançant a tipus inferiors a les alemanyes, que el paper de la banca es va posar de manifest «en els dies més durs de la pandèmia», quan els clients van poder continuar realitzant la seva operativa amb normalitat, i quan les entitats van recolzar famílies i empreses a través de les moratòries hipotecàries i de crèdits de consum, així com a través dels préstecs parcialment avalats per l’ICO per valor de 140.000 milions d’euros.

Incertesa

A més, Goirigolzarri ha analitzat davant els empresaris la situació macroeconòmica, que està marcada per la «incertesa» que deriva, d’una banda, de la falta d’experiència en els efectes de les ruptures de les cadenes de subministrament i la dificultat de la seva reconstrucció i, d’altra banda, del fet que les conseqüències de la invasió d’Ucraïna tenen impactes geoestratègics «difícils de predir».

El directiu ha dibuixat una «realitat» del món occidental amb una inflació a doble dígit per primera vegada en 40 anys, amb el dòlar més fort dels últims 20 anys i amb uns mercats financers que han respost molt negativament a les nombroses incerteses existents. Tot i així, ha assegurat que no veu «raons» per esperar que a Espanya es produeixi «un fort deteriorament» del nivell del producte interior brut (PIB), i que tampoc s’està veient fins ara «cap deteriorament en els nivells d’impagament de les famílies ni de les empreses», ha reconegut.

Notícies relacionades

Goirigolzarri ha apuntat a un creixement del PIB entre el 0% i l’1% l’any 2023, i a una inflació, en termes mitjans, en el rang d’entre el 4,5% i el 6%. «El paper de la política monetària serà clau en aquest equilibri entre inflació i creixement del PIB», ha advertit, abans d’afegir que la previsió actual és que l’euríbor a 12 mesos se situï en el 3,1% a mitjans de l’any vinent.

Amb tot, el president de CaixaBank ha posat èmfasi que l’escenari «no té res a veure» amb el que vam viure en la crisi financera del 2012 perquè, en el cas espanyol, el sistema financer «està molt millor preparat», ben capitalitzat, proveït i amb liquiditat, i perquè l’esforç de despalanquejament dels agents privats, tant famílies com empreses, «ha sigut extraordinari» en els últims anys.