Política monetària als EUA

La Reserva Federal dels EUA apuja per quarta vegada consecutiva tres quarts de punt els tipus d’interès

El banc central nord-americà manté l’agressiva estratègia d’encarir el preu dels diners per mirar de contenir la inflació

Suggereix que els pròxims increments poden ser més baixos així que estudien «l’impacte acumulat» de les sis pujades d’aquest any

La Reserva Federal dels EUA apuja per quarta vegada consecutiva tres quarts de punt els tipus d’interès

Epi_rc_es

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Per quarta vegada consecutiva des del juny la Reserva Federal dels Estats Units ha aprovat aquest dimecres una pujada de tres quarts de punt en els tipus d’interès, que es col·loquen ja en una forquilla entre el 3,75 i el 4%. La decisió confirma la determinació dels responsables de la política monetària nord-americana de mantenir l’agressiva estratègia amb què miren d’alentir l’economia per combatre la inflació, que s’ha disparat al ritme més ràpid en quatre dècades, fins i tot quan s’eleven els riscos d’una recessió.

La pujada d’aquest dimecres, que situa els tipus en el seu nivell més alt des de principis del 2008, era esperada, per més que estiguin apareixent cada vegada més veus que reclamen que es trepitgi el fre. Tot i que s’ha adoptat per unanimitat, alguns dels membres de la Fed han donat senyals l’últim mes que els agradaria rebaixar la intensitat de les pujades en les pròximes reunions, al desembre i al febrer, i potser fins i tot aturar-les l’any que ve per comprovar quin impacte estan tenint en l’economia. I en les paraules del comunicat s’anticipa aquesta possibilitat que arribin pujades més baixes, una opció que ha sigut rebuda amb pujades a les borses.

El document assegura que el comitè «tindrà en compte l’enduriment acumulat» per les sis pujades que ha realitzat aquest any. Es declara també que es consideraran «els retards amb què la política monetària afecta l’activitat econòmica i la inflació», així com a «esdeveniments econòmics i financers».

Inflació i campanya

Notícies relacionades

Tot i que la inflació als EUA en l’última lectura de setembre va descendir lleugerament respecte al mes anterior, continua obstinadament elevada, en el 8,2% interanual. S’ha convertit en el tema principal per als votants en les eleccions legislatives de dimarts vinent i un pel qual els votants poden castigar el Partit Demòcrata, que els republicans responsabilitzen de l’alça dels preus.

Des de la Casa Blanca Karine Jean-Pierre, la portaveu del president Joe Biden, ha donat la benvinguda a la decisió d’aquest dimecres. «Les accions de la Fed ajuden a reduir la inflació», ha declarat la portaveu, que ha remarcat també la independència de la Reserva Federal.