Renda estatal

Un autobús del Govern recorrerà 40 municipis buscant famílies per cobrar l’ingrés mínim

  • Un de cada quatre potencials perceptors de la renda mínima estatal desconeix que pot cobrar-la, segons càlculs de l’Executiu

Un autobús del Govern recorrerà 40 municipis buscant famílies per cobrar l’ingrés mínim

Marta Fernández Jara

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions ha engegat un autobús que recorrerà 40 municipis espanyols per buscar potencials beneficiaris de l’ingrés mínim vital (IMV) que no saben que existeix o desconeixen que podrien cobrar-lo. Aquest sortirà d’Alcalá de Henares (Madrid) i és el resultat d’un estudi que han realitzat per detectar a qui no arriba encara l’IMV. En concret, el ministre José Luis Escrivá ha explicat que abans van enviar «milers d’SMS» a potencials beneficiaris que, malgrat complir els requisits, no han sol·licitat la prestació, i van descobrir que «un de cada quatre encara no coneix l’IMV».

Des de la seva posada en marxa el juny del 2020, l’IMV ha arribat a unes 510.000 llars i gairebé 1,5 milions de persones, 600.000 d’elles menors. El ministre d’Inclusió espera que l’ajuda superi les 650.000 llars al final de la legislatura. Quan el Govern va llançar la prestació, el departament que dirigeix Escrivá estimava que l’IMV arribaria a 850.000 llars, però en aquests més de dos anys de desplegament encara no s’ha arribat a aquesta xifra.

«Es van fer estimacions de mitjà termini en el seu moment de fins on podíem arribar, encara no teníem les dades, estem en 510.000, crec que, al final de legislatura, al ritme que anem i amb totes les iniciatives, esperem superar les 650.000», ha precisat Escrivá, mentre ha afegit que fins al moment han rebut més de dos milions de sol·licituds i que la tramitació està «pràcticament al dia» amb «retards mínims».

En tot cas, el ministre d’Inclusió ha apuntat que una característica que es presenta en aquest tipus de prestacions és el ‘non take up’, que es refereix a l’eficàcia de la cobertura, en concret, a aquestes persones que, malgrat complir els requisits per sol·licitar l’ajuda, no la demanen perquè es troben en situacions d’exclusió extrema. Dins d’aquesta estratègia de buscar més eficàcia en la cobertura, se situa la campanya que han llançat aquests dies des del Ministeri sota el lema ‘És el mínim’, en el marc de la qual destaca la posada en marxa de l’autobús que ha presentat aquest dilluns el ministre al pati de la seu del Ministeri.

El vehicle començarà la seva etapa aquest dimarts a la parròquia San Francisco de Asís, a Alcalá de Henares (Madrid), per després recórrer la resta de la Comunitat de Madrid i fins a 40 municipis de tot Espanya. L’autobús farà una pausa per Nadal i després reprendrà el seu camí i seguirà en circulació fins al mes de març del 2023.

Funcionaris voluntaris

Notícies relacionades

Dins del bus aniran funcionaris voluntaris de la Seguretat Social que realitzaran els tràmits administratius necessaris a les persones que pugin per sol·licitar l’IMV. «Avui és el dia internacional per a l’erradicació de la pobresa, una situació que afecta moltes persones que els porta a entrar en bucles viciats d’allunyament, d’exclusió social. La seva participació en la societat es va tornant cada vegada més difícil i hem de fer que el només més gran possible d’ells entrin en un cercle més virtuós a través de l’IMV», ha remarcat Escrivá.

Si bé, des del Ministeri han aclarit que, a més de l’autobús, les oficines continuaran obertes per rebre les sol·licituds dels ciutadans. Des de començament d’any, aquestes oficines han atès més de 400.000 persones només en relació amb l’IMV.