Tràmit parlamentari

La UGT reclama reformar els Pressupostos per apujar els subsidis d’atur segons l’IPC

  • Pepe Álvarez insta als potencials socis de l’Executiu que reclamin més increments de l’IPREM a canvi del seu suport

La UGT reclama reformar els Pressupostos per apujar els subsidis d’atur segons l’IPC
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El secretari general de laUGT, Pepe Álvarez, ha instat als potencials socis del Govern per a l’aprovació de l’avantprojecte de Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) que li reclamin pujar més pujades de l’Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples (IPREM) a canvi del seu suport. L’Executiu ha preparat uns Comptes públics amb un increment del 3,6% per a l’any vinent d’aquest indicador, que marca els augments de prestacions o subsidis d’atur; entre d’altres. El líder sindical ha considerat que, donada l’actual crisi de preus, l’IPREM hauria de pujar com a mínim com ho faci l’IPC.

La pujada del 3,6% predefinida pel Govern és «clarament insuficient», segons ha qualificat Álvarez aquest dijous en un esmorzar informatiu al Nueva Economía Fórum. El líder de la UGT ha recordat que l’IPREM ha perdut 14,3 punts de poder de compra durant l’última dècada, a causa de la congelació o a les revisions per sota de l’evolució de l’IPC que els diferents governs han anat aplicant. És per això que ha instat als partits amb representació al Congrés que condicionin el seu vot a la revisió a l’alça d’aquest indicador.

El secretari general de la UGT ha posat en valor una altra de les mesures incloses en l’avantprojecte de Pressupostos, com és la pujada salarial a tres anys per als empleats públics. Acord que contempla un increment total del 9,5% per als funcionaris i altres personal de les administracions entre 2022-2024. Condicions que asseguren pujades per sobre de la mitjana durant els anys posteriors a costa de perdre poder adquisitiu aquest (ja que els salaris públics pujaran el 3,5%, davant una inflació que està en el 9%).

Insisteix a la CEOE a tornar a negociar

«Estaria bé que poguéssim traslladar [un pacte plurianual] al sector privat», ha etzibat la patronal CEOE. «Hem de reprendre les negociacions per a un acord de salaris. [...] Volem contrapropostes constructives, no només un ‘no’», ha retret els empresaris. I ha alertat que el calendari de mobilitzacions sindicals segueix endavant i que anirà a més si no es produeix aquesta negociació. «Aquesta insatisfacció es pot visibilitzar en moments d’alta tensió en aquest país. Això no tindrà fi si no arribem a un acord», ha afegit.

Notícies relacionades

Els empresaris es troben actualment en un procés electoral per elegir president per a la CEOE. Aquest mateix dilluns s’obre formalment el termini perquè els candidats s’hi inscriguin i, de moment, només l’actual president, Antonio Garamendi, ha fet el pas. I és que aquests comicis patronals estan llastant tant les negociacions bilaterals amb les centrals, com les tripartides amb el Govern.

El líder de la UGT també ha abocat crítiques sobre la reacció de la patronal en relació amb l’augment del 8,5% de les bases màximes de cotització, que afecten els treballadors de més salaris i impliquen més cost per a les empreses. Un increment que, segons càlculs de la Seguretat Social, implicarà un augment de costos laborals de 100 euros per treballador per a l’empresa (i 20 euros per al mateix empleat) al mes, sobre un total d’un milió d’empleats. Una cosa que la CEOE va qualificar d’«inadmissible». «No els he sentit dir res sobre els altíssims sous dels directius de les grans empreses», ha retret Álvarez.