Indústria

Els fons creditors de Celsa presenten un pla al jutge per controlar l’empresa

El pla de reestructuració implicaria que els fons d’inversió prendrien la propietat de la siderúrgica de la família Rubiralta, amb qui està oberta la negociació

Els creditors remarquen el seu propòsit de mantenir el centre d’operacions de l’empresa a Espanya i d’«assegurar l’ocupació a tot el grup»

Els fons creditors de Celsa presenten un pla al jutge per controlar l’empresa

Ferran Nadeu

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Un grup de creditors de la siderúrgica Celsa que representen entorn del 90% del deute de la companyia ha presentat aquest dilluns davant els jutjats de Barcelona un pla de reestructuració que, a la pràctica, si tira endavant, implicaria la presa de control de la societat propietat de la família Rubiralta. Segons un comunicat emès aquest dilluns per l’esmentat grup de creditors –en el qual no s’identifiquen els noms dels fons d’inversió que participen de la iniciativa ni s’assenyala el jutjat en el qual ha sigut presentat el document– el pla de reestructuració pretén «donar una solució integral a la situació financera de Celsa, reduint el seu endeutament en 1.291 milions d’euros mitjançant la capitalització del deute convertible i part del deute jumbo». D’acord amb aquest pla, l’esmentat grup de creditors encara conservaria deute per import de 1.560 milions, els venciments dels quals s’estendrien en cinc anys.

En el comunicat, s’explica que, sota aquest pla, els creditors es comprometen a injectar més liquiditat en la societat, a mantenir «el centre d’operacions de l’empresa a Espanya» i «a assegurar l’ocupació de tot el grup». Del grup depenen 5.000 llocs de treball directes en set centres de producció a Espanya i 15.000 d’indirectes, dels seus proveïdors, segons fonts de la companyia, que expliquen que la indústria està funcionant amb normalitat.

L’anunci del pla de reestructuració coincideix amb l’entrada en vigor, aquest mateix dilluns, de l nova llei concursal que, precisament obre la possibilitat que els creditors puguin presentar davant els tribunals aquest tipus de documents, sense que això suposi instar un concurs de creditors, ni un preconcurs, ni la suspensió de pagaments. Segons fonts de Celsa, aquest anunci es produeix enmig d’«una negociació oberta entre l’empresa i els creditors» per arribar a un acord de reestructuració del deute que l’Estat va exigir al juny com a condició prèvia a l’entrega de 550 milions de diners públics per al rescat de la siderúrgica, per part de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI).

Enmig d’aquestes negociacions obertes, la presentació del pla als jutjats pot ser interpretada com un element de pressió per part dels fons. De fet, en el comunicat emès pels fons s’al·ludeix a les dificultats de la negociació dels últims anys: «Resulta evident que als accionistes i gestors de la companyia només els preocupa preservar els interessos financers de la família Rubiralta i el seu control sobre el negoci, en lloc dels interessos de la mateixa empresa, els seus creditors i altres grups d’interès», s’afirma.

Notícies relacionades

Entre els principals creditors de Celsa hi ha grans fons d’inversió vinculats a Goldman Sachs, Deutsche Bank, SVP i Cross Ocean (propietaris de 2.400 milions d’euros del deute de la siderúrgica) entre d’altres. «El pla redueix el deute per sota dels nivells prèviament proposats per l’empresa, i garanteix així la continuïtat del negoci a llarg termini. El pla dels creditors ofereix una solució assegurada amb capital totalment privat i no contempla ni requereix cap finançament de SEPI ni el corresponent sacrifici de l’Estat espanyol i dels contribuents», afegeix el comunicat. «El pla de reestructuració hauria de proporcionar certesa sobre la continuïtat de l’empresa i donar seguretat a totes les parts interessades –empresa, empleats, clients, proveïdors– al garantir una solució al problema de sobreendeutament a què s’enfronta el productor líder d’acer a Espanya i un dels principals d’Europa, per la qual cosa els creditors insten totes les parts interessades a donar suport a la proposta», conclou la nota emesa pels creditors.

Segons els procediments de la nova llei concursal, després de la presentació d’un pla de reestructuració per part dels creditors, el jutge hauria de designar un pèrit expert per tutelar la seva negociació amb la societat.

Temes:

Empreses