Edificis més sostenibles amb Avanza Credit i els fons europeus

Deutsche Bank ofereix a les comunitats de propietaris un finançament adaptat a les seves necessitats per fer reformes que millorin l’eficiència energètica i l’accessibilitat dels edificis

Edificis més sostenibles amb Avanza Credit i els fons europeus
3
Es llegeix en minuts

Els últims anys, les reformes d’edificis per millorar-ne l’eficiència energètica i l’accessibilitat han crescut de manera exponencial a fi d’adaptar-se a les necessitats del context actual. Un fenomen que ha vingut acompanyat per un augment dels préstecs a comunitats de propietaris a Deutsche Bank, un segment de negoci que ha continuat incrementant el seu valor al llarg d’aquest any.

Deutsche Bank posa a disposició del mercat Avanza Credit que compta amb més de 25 anys d’experiència en el sector i que és una àrea del banc especialitzada en el finançament de projectes d’eficiència energètica i d’accessibilitat per a comunitats de propietaris.

Per això, el 50% de les obres finançades a Avanza Credit de Deutsche Bank estan enfocades a millorar l’accessibilitat dels edificis de comunitats de propietaris mitjançant la instal·lació d’ascensors i rampes d’accés. En aquesta mateixa línia, les obres de millora de l’eficiència energètica representen el 50% restant –de les quals, un 90% del total correspon a l’aïllament de façanes i un 10% a la substitució de calderes de carbó i instal·lació de plaques fotovoltaiques per a autoconsum.

EL MOMENT IDEAL

Una de les grans ajudes de finançament actuals són els fons europeus Next Generation, emmarcats a Espanya en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Unes ajudes que, entre altres aspectes, estan destinades a la rehabilitació d’immobles a fi de millorar-ne l’eficiència energètica.

Es tracta d’una oportunitat única per aprofitar aquests fons, dels quals 3.420 milions d’euros van dirigits a les comunitats per finançar la rehabilitació i regeneració de vivendes. Una mesura que, segons la Comissió Europea mateix, a més d’oferir ajuda a la recuperació de les economies després dels efectes de la pandèmia del coronavirus, també busca accelerar-ne la transformació cap a un vessant «més ecològic i més resilient», d’acord amb les noves directrius sostenibles d’Europa.

AVANTATGES DE REFORMAR

De la mateixa manera, Espanya es troba en un període de transició que busca millorar la seva eficiència energètica i el compromís amb el medi ambient. Com a part d’aquesta motivació, l’Estratègia a llarg termini per a la rehabilitació energètica en el sector de l’edificació a Espanya impulsada pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana té per objectiu la millora energètica d’1,2 milions de vivendes. Una voluntat que acompanya la meta del Govern d’aconseguir reduir un 36,6% el consum d’energia final del sector de l’edificació de cara a l’any 2050.

En aquest context, doncs, a més a més dels beneficis mediambientals, l’actualització dels edificis també comporta beneficis a les comunitats de propietaris que s’han de tenir en consideració. Com la possibilitat d’acollir-se a ajudes públiques úniques, les deduccions fiscals, les rebaixes d’alguns impostos vinculats i la revalorització de l’immoble.

Un exemple clar de l’impacte d’aquestes millores és el barri de l’Aeroport a Madrid. Tal com indica Joaquín Solis, CEO de Neuban, l’empresa constructora responsable de la reforma, gràcies a les ajudes d’Avanza Credit s’han fet «millores d’eficiència energètica, i també s’ha reduït la demanda de calor per edifici un 60% de mitjana, xifra que suposa menys contaminants locals i 1.000 tones menys d’emissions de CO2 a l’any.» Uns canvis que, segons José Luis Cañabete, president de l’Associació de Veïns del Barri de l’Aeroport, «han canviat les nostres vides». I és que, tot i que és conscient que «encara queden alguns treballs pendents», mira cap al futur amb optimisme ja que la inversió que han dut a terme «també ha millorat el valor de casa nostra».

Next generation EU: Saber aprofitar els fons europeus

Segons dades aportades pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA), a Catalunya s’ha destinat el 16,2% del total dels fons Next Generation EU per incentivar la rehabilitació d’immobles residencials a fi de millorar-ne l’eficiència energètica.

A més, d’acord amb aquesta mesura, també s’ha establert el propòsit d’aconseguir, com a primer objectiu, la rehabilitació de 25.861 vivendes abans del 2023.

En aquesta comunitat autònoma, segons el reial decret 853/2021 del 5 d’octubre del 2021, el requisit indispensable per poder sol·licitar aquestes ajudes per a un edifici residencial és que després de la rehabilitació energètica es redueixi, almenys, en un 30% el consum d’energia primària no renovable. En el cas de vivendes es permet sol·licitar les ajudes si es redueix en un 30% el consum d’energia primària no renovable o bé si es rebaixa en un 7% la demanda de refrigeració i calefacció.

Per poder arribar a aquests objectius, els fons europeus Next Generation podran subvencionar part d’aquelles actuacions de rehabilitació que actuen sobre els elements que componen la cobertura tèrmica per adequar-se a les normatives europees establertes.