Pensions

Les jubilacions anticipades que més penalitza l’última reforma del Govern

Canvis en els coeficients reductors que s’apliquen a les jubilacions voluntàries

1
Es llegeix en minuts

L’anomenada ‘reforma Escrivà’ de les pensions, que s’està aprovant per trams, contempla significatives modificacions en la jubilació anticipada, i afecta els coeficients reductors que determinen la quantitat final que correspondrà a cada persona que deixa de treballar abans de l’edat mínima establerta, la qual se situarà el 2027 en 67 anys i, fins aleshores, està determinada per un escalat progressiu que cada any la retarda una mica més.

Aquests coeficients reductors –ara mensuals, abans trimestrals–, que rebaixen la pensió de jubilació per compensar l’avanç dels retirs voluntaris, tenen el clar objectiu de desincentivar-los a favor de garantir la sostenibilitat del sistema, mirant d’igualar l’edat real de jubilació amb l’efectiva.

Notícies relacionades

Amb la reforma planejada pel ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, les jubilacions anticipades a les quals s’acullen els treballadors amb molts mesos d’antelació i aquelles que se sol·liciten amb pocs mesos d’avanç resulten les més penalitzades.

El que es persegueix amb aquestes mesures és tractar que els primers retardin al màxim el seu retir, mentre que es convida els segons a aguantar una mica més i que accedeixin a la seva pensió corresponent sense cap avançament. La legislació permet jubilacions voluntàries amb fins a dos anys d’avanç.