Infraestructures

Els alcaldes de Girona critiquen l’abandonament de l’AP-7

  • Els representants municipals es queixen del mal estat del traçat, l’acumulació de brutícia i l’ús permanent de cons per regular el trànsit, amb la perillositat que això implica

Els alcaldes de Girona critiquen l’abandonament de l’AP-7

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts

Un any després del final dels peatges de l’autopista AP-7, i que el Ministeri de Transports es convertís en el nou responsable de gestionar la infraestructura, el trànsit a les sortides de la via ràpida a les comarques gironines encara està regulat per cons i senyals provisionals, mentre que també queden trams per asfaltar i adequar. Aquesta circumstància comença a desesperar alguns alcaldes dels municipis per on passa la carretera, que critiquen la «deixadesa» del Ministeri i el risc que comporta.

Una de les més indignades és l’alcaldessa de Maçanet de la Selva, Natàlia Figueras. Tot i que es mostra satisfeta per l’aixecament dels peatges, ja que «era una reclamació que ha durat anys», es queixa que ara impera una «deixadesa generalitzada». L’alcaldessa indica que abans, quan hi havia un incident, de seguida venien i l’arreglaven. Ara, en canvi, lamenta que les xarxes i reixes estan trencades en molts trams, cosa que propicia que els animals puguin entrar a l’autopista i provocar un accident, i tot l’entorn «està deixat». «Maçanet és l’entrada a la Costa Brava des de Barcelona per l’AP-7, i no pot ser que es trobi en aquest mal estat: cons, brutícia, males herbes, ampolles...», lamenta. En alguns casos, Figueras explica que l’ajuntament ho arregla «sense dir res», però recorda que la responsabilitat correspon al Ministeri.

Notícies relacionades

Però més enllà del grau d’abandonament, a Maçanet també estan preocupats pels problemes de trànsit que tenen els veïns del municipi. Segons explica Figueras, els dissabtes al matí –quan les cues a l’autopista són habituals–, els veïns del poble que volen sortir per la sortida 9-A es troben amb un ‘stop’ amb cons «que és molt perillós». Per això, davant les queixes dels veïns, l’ajuntament s’ha reunit amb Trànsit per demanar que, ja que la sortida 9-B permet un accés directe a la Costa Brava, a la 9-A pugui tenir prioritat la gent del territori. De moment no n’han obtingut resposta. «No se’ns té en compte als que vivim aquí, sempre sortim perjudicats en funció de què passi a l’autopista», critica Figueras. Finalment, també lamenta que la informació que reben per part del Ministeri és «nul·la».

Igual de decebut es mostra l’alcalde de Llers, Carles Fortiana. En el seu terme municipal se situa la sortida 3 de l’AP-7 (Figueres Nord), i des del seu punt de vista, la gestió que s’està fent de l’autopista és «patètica». «No es fa cap manteniment, ni a l’N-II ni a l’AP-7: no se sega la vegetació dels vorals, no s’arregla el ferm i quan un cotxe queda avariat, poden trigar setmanes a retirar-lo» , assenyala. En aquest sentit, lamenta que l’AP-7 havia sigut «una autopista que anava molt bé, però ara està plena de camions que ningú regula, i per tant ocupen dos i tres carrils i és un perill, una irresponsabilitat terrible.» En el seu municipi recorda que han deixat de cobrar l’IBI, que suposa un important recurs econòmic, malgrat que el poble continua travessat per la infraestructura. Fortiana diu que cada vegada que han intentat parlar amb el Ministeri, s’han trobat una paret.