Insectes per acabar amb els plàstics

  • Investigadors valencians desenvolupen un sistema per al reciclatge d’envasos alimentaris amb l’ús de larves d’arnes i escarabats

Insectes per acabar amb els plàstics

Activos

1
Es llegeix en minuts

Investigadors valencians estan desenvolupant un sistema que utilitza insectes per accelerar la degradació dels plàstics que es fan servir per comercialitzar els aliments. L’objectiu és evitar que una gran part d’aquests productes acabin en una planta d’incineració o dipositats en un abocador.

El projecte el coordina l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (un centre d’investigació de la Universitat de València i el CSIC) i compta amb la participació de l’Institut Tecnològic del Plàstic (Aimplas) i l’empresa Darwin Bioprospecting Excellence.

L’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) ha concedit al projecte una ajuda de 530.000 euros. El sistema s’està emprovant als envasos multicapes (recipients que porten diverses capes de diferents materials per conservar millor els aliments) i aprofita l’acció de larves d’arnes, escarabats i llagostes i els microorganismes presents als seus intestins per accelerar la degradació del polietilè, el PET i el poliuretà, tres tipus de plàstics d’ús habitual en la indústria agroalimentària.

Notícies relacionades

Els responsables del projecte (que es diu Entomoplast) precisen que aquest sistema innovador d’ús d’insectes «pretén facilitar el reciclatge dels envasos multicapes basats en fines làmines de diferents plàstics, que es caracteritzen per la combinació de diversos materials laminats per obtenir un recipient amb propietats singulars com el segellament, la resistència estructural i a la calor o la possibilitat d’impressió». Aquests avantatges han provocat la generalització d’aquest tipus d’envasos en la indústria alimentària que necessita garantir en tot moment la conservació i seguretat dels aliments.

Tot i això, el reciclatge d’aquesta classe d’envasos resulta molt costós i complex, ja que requereix la separació de cadascuna de les capes que componen l’envàs. Pablo Ferrero, investigador principal del projecte i membre d’Aimplas, incideix que aquest sistema permet un reciclatge dels plàstics «més eficient» gràcies a l’acció de les larves. La investigació valenciana s’està realitzant amb un tipus de larves que, a més, permeten la transformació del plàstic en biopolímers i bioadditius amb un alt valor afegit.