Reactivació

La recuperació del turisme no fa cas dels auguris d’una tardor d’aturada econòmica

El sector s’endinsa en una optimista campanya d’estiu i descarta «un cataclisme» a final d’any sobre les ganes de viatjar

La recuperació del turisme no fa cas dels auguris d’una tardor d’aturada econòmica

MANU MITRU

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Espanya va ser l’economia de la zona euro que va patir un fre més important per les restriccions de la covid, amb una caiguda del PIB del 10,8% el 2020. La dependència del sector turístic va fer que l’economia espanyola notés més que altres les restriccions a la mobilitat. Ara, és precisament aquesta dependència turística més gran el que està permetent a l’economia espanyola un millor acompliment en un context en què han desaparegut les restriccions. «Després de la forta desacceleració del PIB durant el primer trimestre de l’any [afectat per la variant òmicrom i l’esclat de la guerra d’Ucraïna], el ritme amb què avança l’activitat s’accelera en el segon trimestre, en part per un dinamisme més destacat de les branques que requereixen un grau més alt d’interacció social [turisme, hostaleria, cultura], un cop relaxades les restriccions pandèmiques», va assenyalar aquest dimarts el director general d’Economia del Banc d’Espanya, Ángel Gavilán, en la seva última presentació.

La recuperació de l’activitat turística està anant més ràpid que el que projectaven molts serveis d’estudis i al maig ja van arribar a Espanya el 88% dels turistes internacionals que visitaven el país el mateix mes del 2019, abans de la pandèmia. «Impulsat pel destacat furor viatger instal·lat a tot Europa des de finals de març, Espanya s’ha vist afavorida en el segon trimestre del 2022 per una notable i imprevista acceleració quant a la intensitat de la recuperació de la demanda turística», afirma la patronal del sector Exceltur en el seu informe publicat aquest dimecres. «Les ganes de viatjar han superat els condicionants macroeconòmics que les podrien haver frenat, fent que aquest segon trimestre el PIB turístic s’hagi situat a nivells lleugerament superiors als del 2019, un 1,1% per sobre», afegeix.

En aquest clima d’optimisme, el sector turístic no vol ni sentir parlar del risc de recessió que s’acosta en les principals economies del món. El vicepresident del ‘lobby’ turístic Exceltur, José Luis Zoreda, ha advertit sobre el risc d’alimentar la desconfiança amb «lectures que no es corresponen a la realitat», després de la caiguda dels valors a la borsa d’algunes empreses, que ha atribuït als tambors de crisi sorgits els últims dies, informa Sara Ledo. L’associació que agrupa grans empreses com Meliá o Iberia entreveu un «alentiment» per al turisme en el quart trimestre, «però no una recessió». «El furor de l’estiu veiem que es relaxa, però no veiem que hi hagi d’haver un cataclisme sobre les ganes de viatjar (...) Les nostres empreses no ho anticipen en les reserves, és més algunes tindran els millors resultats de la seva història», anticipa Zoreda.

Notícies relacionades

Hi ha ganes de viatjar i moltes famílies tenen encara a la seva disposició la bossa d’estalvi extra acumulat durant el 2020 i el 2021. Moltes llars, que van patir la urpada de la crisi, no van poder estalviar en absolut; però d’altres sí, i en termes macroeconòmics es calcula que en aquests dos anys hi va haver un estalvi extra d’uns 100.000 milions d’euros, dels que amb prou feines uns 15.000 s’haurien fet servir el 2021 en inversió, sobretot en vivenda. 

La despesa turística dels estrangers ja va superar a l’abril i el maig en un 3% la dels mateixos mesos del 2019, tot i que la feta pels espanyols encara va ser al voltant del 2% per sota. Totes les destinacions espanyoles esperen una consolidació de la recuperació turística aquest estiu, tot i que amb intensitats diferents per destí. Els empresaris de Catalunya (+1,6%) i 10 comunitats més esperen obtenir aquest estiu una facturació superior a la del 2019, amb les Balears (+3,6%) i les Canàries (+3,5%) al capdavant. Segons l’enquesta de confiança d’Exceltur, 6 comunitats més seguiran una mica per sota.