Rehabilitació energètica

¿Quines obres et poden ajudar a reduir la factura de la llum a casa? Te n’expliquem 10

Existeixen múltiples actuacions que permeten disminuir el consum d’energia a la llar fins a un 30% com millorar l’aïllament tèrmic, apostar per tecnologies eficients, introduir el control domòtic...

BBVA facilita la tramitació de les ajudes europees disponibles per millorar l’eficiència energètica d’una vivenda

¿Quines obres et poden ajudar a reduir la factura de la llum a casa? Te n’expliquem 10

Shutterstock

4
Es llegeix en minuts

La rehabilitació energètica d’una vivenda requereix una inversió important, però comporta tota una sèrie d’avantatges a curt, mitjà i llarg termini. Millora el confort i la qualitat de vida dels seus habitants, suposa un estalvi a la factura de la llum, augmenta el valor patrimonial de l’edifici, allarga la seva vida útil i milloren les opcions de venda o lloguer. Però els beneficis, a més, també inclouen el planeta. Una vivenda energèticament eficient és la millor aliada per combatre el canvi climàtic.

La despesa energètica dels edificis residencials a Espanya posa de manifest la necessitat d’adoptar mesures per revertir unes dades que no són positives. El parc de vivendes consumeix el 30% del total de l’energia, un percentatge molt més alt que a la resta d’Europa, sobretot perquè prop del 81% dels edificis tenen una qualificació energètica que se situa entre l’E i la G, és a dir, que són molt poc eficients.

¿La bona notícia? Hi ha molt marge de millora i, en aquest sentit, els fons Next Generation UE poden ser el tret de sortida per emprendre el canvi a través de la rehabilitació energètica d’edificis i vivendes.

10 obres per millorar l’eficiència energètica

10 obres per millorar l’eficiència energèticaAquestes són 10 obres de rehabilitació energètica que es poden portar a terme tant a l’exterior d’un edifici com a l’interior d’una vivenda per guanyar en sostenibilitat, eficiència i confort:

Ajudes per reduir el consum energètic un 30%

Ajudes per reduir el consum energètic un 30%Amb l’arribada dels fons Next Generation EU és possible accedir a subvencions per introduir canvis als edificis i les vivendes que permetin millorar l’eficiència energètica i integrar les fonts renovables, descarbonitzar la calefacció i la refrigeració, contribuir a la digitalització i generar el model de gestió ‘clau en mà’.

Tot això a través de les diferents ajudes incloses en el ‘Programa de rehabilitació per a la recuperació econòmica i social en entorns residencials’ del Govern espanyol, que busquen reduir de mitjana el 30% del consum d’energia no renovable.

Tot i que no sol ser l’element que més crida l’atenció, el canvi a un concepte ‘clau en mà’ pot ser fonamental perquè moltes comunitats de veïns s’atreveixin a fer el pas. I és que a l’agrupar els diferents serveis per a l’execució de les rehabilitacions es redueixen els tràmits i la paperassa. 

Entitats financeres com BBVA ja ofereixen aquest tipus de solució de la mà de diversos acords amb socis estratègics. Gràcies a això, poden oferir un servei que engloba la recerca i tramitació de subvencions, així com la possibilitat de sol·licitar al banc una proposta per al finançament dels projectes, incloent-hi l’avançament de la subvenció.

Beneficis econòmics per a obres de rehabilitació energètica

Beneficis econòmics per a obres de rehabilitació energèticaI pel que fa als avantatges econòmics, hi ha tres aspectes a tenir molt en compte si es volen portar a terme obres de rehabilitació en un edifici o una vivenda:

  • Ajudes europees: El pressupost destinat per part de la UE a Espanya per a la rehabilitació de vivendes és de 1.151 milions d’euros, que han de possibilitar fins a 160.000 actuacions de reforma durant els pròxims vuit anys. Aquestes ajudes són de caràcter retroactiu i podran acollir-s’hi els que hagin realitzat reformes a partir de l’1 de febrer del 2020. A més, BBVA ja disposa de solucions de finançament exclusives per a l’avançament de la subvenció concedida o per finançar aquella part de la inversió no coberta per la subvenció.

  • Avantatges fiscals en l’IRPF: Les ajudes es complementen amb l’aplicació d’avantatges fiscals en l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) per a rehabilitacions en edificis efectuades entre el 6 d’octubre del 2021 i el 31 de desembre del 2022. La deducció serà del 20% per obres d’eficiència de la vivenda habitual o llogada, sempre que es redueixi almenys un 7% la demanda de calefacció i refrigeració. Del 40% per obres a la vivenda que contribueixin a una reducció d’almenys un 30% del consum d’energia primària no renovable. I del 60% per obres de rehabilitació que millorin l’eficiència energètica en edificis residencials que redueixin en un 30% com a mínim l’energia no renovable.

  • Deducció de l’IVA: Per a obres de rehabilitació d’edificis o obres de renovació o reparació de vivendes, hi ha una deducció del 10% de l’IVA per a dos casos concrets. Per a les obres de consolidació o el tractament d’elements estructurals, façanes o cobertes, així com obres de paleta, de canonades o de millora d’eficiència energètica, entre d’altres. I per a les obres de renovació i reparació de vivendes en edificacions on almenys el 50% de la superfície construïda es destini a vivendes.

D’aquesta manera, es podria dir que en aquests moments conflueixen tots els paràmetres perquè es posi per fi en marxa la rehabilitació del parc residencial a Espanya amb la vista fixada en la sostenibilitat: la necessitat (reduir les emissions per avançar cap a la neutralitat de carboni), la tecnologia (amb múltiples solucions eficients) i el suport econòmic (amb les ajudes europees i el finançament de BBVA). Ara ja és només qüestió de voluntat i de compromís amb el planeta.