Canvis de futur

¿Com aprofitar els fons Next Generation? 6 ajudes que milloraran la teva vida

La mobilitat elèctrica, la producció d’energies sostenibles, l’eficiència energètica, la digitalització, l’economia social i el desenvolupament de nous llocs de treball en són algunes

¿Com aprofitar els fons Next Generation? 6 ajudes que milloraran la teva vida

Shutterstock

5
Es llegeix en minuts

Caminem imparablement cap a una societat 5.0 en què la sostenibilitat i la digitalització cada vegada tenen més pes. La Unió Europea s’ha marcat l’objectiu de reduir les emissions a un 55% de la mà de l’Agenda 2030. I el 2050 ha d’arribar a l’anomenada neutralitat climàtica. De la mateixa manera, Nacions Unides té marcat l’any 2030 com a data clau per complir els seus 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible, relacionats amb el respecte pel medi ambient, la pau o la igualtat. Els governs ja tenen els plans definits, ara només falta passar a l’acció. 

Però davant l’emergència climàtica, el ritme que portem no sembla ser suficient. L’arribada dels fons Next Generation EU poden canviar aquesta tendència i ser l’empenta definitiva per aconseguir arribar a unes metes tan ambicioses.

Raúl Pérez González de Uriarte, director de l’Oficina NGEU BBVA Espanya, explica en aquest vídeo el potencial transformador dels fons europeus, així com les vies d’accés i les ajudes que tenen els ciutadans i empreses al seu abast.

Tenim l’oportunitat de deixar enrere la societat de productes d’un sol ús i del creixement il·limitat per viure en un entorn més net i connectat. Així són els 6 canvis de futur que porten els fons Next Generation UE i que t’afecten directament:

Mobilitat sostenible i vehicle elèctric

Mobilitat sostenible i vehicle elèctricLa mobilitat sostenible a les ciutats ha de jugar un paper clau a l’hora de reduir les emissions, una cosa que no només servirà per rebaixar la contaminació sinó per incrementar la salut i la qualitat de vida. És per això que cal prioritzar la mobilitat a peu, amb bicicleta i en transport públic. I quan no sigui possible, fer servir vehicles privats de zero emissions, tant per al transport particular com per al repartiment de mercaderies.

Per fer-ho, el Pla Moves III –nodrit pels fons europeus– contempla un pressupost de 400 milions d’euros per oferir ajudes directes a la compra de cotxes elèctrics endollables i de pila de combustible. Això suposa que es poden aconseguir fins a 7.000 euros de descompte a l’adquirir un automòbil d’aquestes característiques.

Produir energies renovables a casa

Produir energies renovables a casaL’Organització Mundial de la Salut ho té clar: «Els elevats preus dels combustibles fòssils, la seguretat energètica i la urgència de fer front a la contaminació i el canvi climàtic posen de manifest la necessitat d’avançar més ràpidament cap a un món molt menys dependent del petroli i el carbó». En aquest punt i davant un repte tan majúscul, el ciutadà pot preguntar-se què pot fer ell.

Un bon pas seria apostar per l’autoconsum d’energia a la vivenda mitjançant la instal·lació de plaques solars o plafons tèrmics. Els fons europeus proposen tota una sèrie d’ajudes per a la instal·lació d’energies renovables a la llar. Una cosa que permetrà fer un gran salt a la producció de la mateixa energia necessària pel dia a dia.

Eficiència energètica a casa

energètica a casaEl sector residencial consumeix actualment a Espanya el 17% de tota l’energia final i el 25% de l’electricitat. Per tant, si l’objectiu és reduir el consum energètic i les emissions que genera, en aquest àmbit hi ha molt terreny per recórrer. El canvi ha de venir per una doble via: un consum més conscient per part de la ciutadania i la posada en marxa de tota mena de mesures d’eficiència energètica a les vivendes.

Aquí entrarien en joc tant la substitució dels vells electrodomèstics, com obres de rehabilitació energètica que permetin la millora de l’eficiència de la vivenda o de les comunitats. També el canvi de les velles finestres o la instal·lació de sistemes de climatització més eficients, com l’aerotèrmia. Els fons europeus inclouen una partida de 58,2 milions d’euros per portar a terme actuacions d’eficiència energètica a les vivendes i a les comunitats.

Kit per digitalitzar la teva empresa

Kit per digitalitzar la teva empresaLa pandèmia va obligar moltes empreses a tenir una relació purament digital amb els seus consumidors. El retorn a la presencialitat no implicarà oblidar tots els avenços aconseguits en aquests dos últims anys, sinó que el futur passa per un model híbrid, on es combinin el millor dels dos mons.

Per potenciar la transformació digital de les empreses, arriba el Kit Digital, un conjunt d’ajudes dins dels fons europeus que aporten una partida de 3.000 milions d’euros per repartir entre les pimes i autònoms que la sol·licitin per avançar en la seva digitalització.

Economia social i més solidària

Economia social i més solidàriaLa societat a la qual avancem no ha de ser només més digital i sostenible, sinó també més igualitària. De fet, el mateix Fons Monetari Internacional (FMI) posa de manifest que la desigualtat pot plantejar una amenaça greu per a l’estabilitat social i política, a més de posar en perill el creixement sostingut. I tant la crisi econòmica de l’última dècada com la pandèmia no han fet més que eixamplar les diferències econòmiques.

En aquest sentit, el fons europeus també s’enfoquen a impulsar una economia més solidària i social, de tal manera que el progrés econòmic es vinculi amb el respecte al medi ambient, la cohesió social i la igualtat de gènere.

¿Com seran les feines del futur?

¿Com seran les feines del futur?La creació de llocs de treball del futur vindrà de sectors emergents o de la transformació dels tradicionals en projectes d’alt valor afegit. Així, per exemple, bona part dels nous llocs de treball de les pròximes dècades es mouran en el terreny de la robotització, la intel·ligència artificial, la visió 3D, el ‘machine learning’ o el ‘blockchain’.

També avançarà en gran mesura la medicina de precisió, les teràpies avançades i les eines quirúrgiques de precisió. I encara en un terreny més innovador, els fons europeus permetran impulsar la creació d’un ecosistema de computació quàntica a Espanya per a la innovació en matèria d’Intel·ligència Artificial.

¿Què són els fons Next Generation EU?