Congrés internacional

Els sindicats defensen la viabilitat de la jornada laboral de quatre dies

Unai Sordo i Pepe Álvarez aposten per negociar la seva implantació «en algunes empreses i sectors»

Els sindicats defensen la viabilitat de la jornada laboral de quatre dies
2
Es llegeix en minuts

Els sindicats volen transportar el debat de la jornada de 32 hores de la teoria a la pràctica. Els secretaris generals de CCOO i UGT, Unai Sordo i Pepe Álvarez, així ho han defensat aquest divendres durant la jornada inaugural del congrés internacional sobre la setmana de quatre dies que se celebra a València.

Per a Sordo, rebaixar les hores de treball efectiu és una opció «viable» per a «moltes empreses i sectors» que pot abordar-se en el marc de la negociació col·lectiva gràcies a la reducció del temps de treball que comporta la digitalització. «La digitalització i la robotització de l’economia permeten uns increments de productivitat que els treballadors han de disputar. I aquesta disputa es pot donar per la via de millorar els salaris però també per la reducció de la jornada», ha defensat.

Preguntat sobre si és realista emprendre ja aquest tipus d’iniciatives, ha assenyalat que «es tracta d’una reivindicació vigent» per a part de l’economia. «La riquesa de la negociació col·lectiva és adaptar les diferents realitats a aquesta tipologia laboral», ha assegurat el líder de CCOO abans de participar en una de les taules de debat del fòrum.

Sordo ha alertat, no obstant, d’alguns perills d’aquesta iniciativa, com la prolongació de les jornades o els contractes a B. «Cal evitar concentrar en quatre dies el mateix volum d’hores i és molt important vigilar que les empreses no recorrin a pagaments en negre», ha assegurat.

«Ara es necessita menys mà d’obra»

«Ara es necessita menys mà d’obra»Per la seva banda, Álvarez ha recordat que la jornada actual de 8 hores diària està implantada des de l’època de Largo Caballero, quan es va esgarrapar aquesta millora de les condicions gràcies a la pressió social i sindical.

Notícies relacionades

El líder ugetista ha puntualitzat que «ara es necessita molta menys mà d’obra» i ha citat l’exemple de la indústria de l’automòbil, que preveu que amb l’electrificació es reduirà en un 30% les hores de treball. Per això, ha incidit en la «necessitat imperiosa» d’«abordar» aquesta iniciativa per poder desenvolupar «llocs de treball de qualitat».

I ha esmentat un altre exemple de lluita sindical, com les vacances pagades, per contradir les paraules del líder de la CEOE, Antonio Garamendi, que aquest matí ha qualificat la iniciativa de la setmana de quatre dies d’electoralista. «Els empresaris del moment deien ‘com pagarem per no treballar´ i avui és un món que no contemplem». «Parlar de les 32 hores és afavorir nous instruments de desenvolupament econòmic i personal. Em sembla una afirmació o poc pensada o molt retrògrada», ha criticat.

Temes:

UGT CCOO Sindicats