Treball

Bèlgica dona llum verda a la jornada laboral de quatre dies per arribar al 80% d’empleats

La reforma del mercat laboral aprovada pel Govern contempla la possibilitat que les empreses s’adhereixin a aquesta modalitat i així donin «més llibertat» als treballadors

Bèlgica dona llum verda a la jornada laboral de quatre dies per arribar al 80% d’empleats
2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El Govern belga va arribar dimarts a un acord per a la reforma del mercat laboral que inclou la possibilitat de concentrar la setmana de treball en quatre dies o flexibilitzar els horaris per «donar més llibertat als treballadors», va dir el primer ministre belga, Alexander de Croo.

El comitè ministerial que reuneix De Croo i els seus vice primers ministres ha arribat aquesta matinada a l’acord, que vol flexibilitzar el mercat de treball perquè Bèlgica arribi a una taxa d’ocupació del 80% d’aquí a 2030. Actualment la taxa d’ocupació se situa en el 71% a Bèlgica, que pateix fortes disparitats regionals, va indicar la cadena pública RTBF.

De Croo va explicar en una roda de premsa que han tingut en compte les lliçons apreses durant la pandèmia, moment en què el teletreball va ser obligatori o molt recomanat i ha portat els empleats a noves situacions de conciliació.

El vice primer ministre i titular d’Economia i Ocupació, el socialista francòfon Pierre-Yves Dermagne, va indicar en el seu perfil a Twitter que el pacte conté «avenços concrets per a tots els treballadors». En concret, va assenyalar que es reforça el dret a la formació, es protegeix millor els treballadors de plataformes digitals (com Uber), es donen més garanties per conciliar la vida professional i familiar i s’impulsa l’ocupació.

Una de les mesures principals que contempla l’acord és que els treballadors puguin triar la possibilitat de concentrar l’horari laboral en quatre dies a la setmana, de manera que el cinquè el tindrien lliure. Els treballadors també podran optar per un règim setmanal variable treballant més hores una setmana i tenint més temps lliure la següent.

En els dos casos és el treballador qui ha de sol·licitar aquestes fórmules de treball, considerades per la premsa belga destaca com a «interessants en les situacions de coparentalitat».

A més, els treballadors amb horaris variables hauran de saber quin horari tenen almenys set dies abans.

D’altra banda, el pacte preveu facilitar a les empreses de comerç electrònic l’ocupació vespertina (entre les 8 del vespre i mitjanit) per protegir millor els treballadors de plataformes com Uber i Deliveroo.

Les persones que hagin donat o rebut un avís d’acomiadament podran, a més, començar a treballar per a una altra empresa durant aquell període.

Notícies relacionades

Cada any, les empreses hauran de presentar un pla de formació dels seus treballadors, va explicar el Govern belga.

Un altre aspecte de l’acord és l’extensió del dret a la desconnexió fora de l’horari laboral, de manera que els empleats no sentin «pressió per respondre a missatges o correus electrònics».