Crisi energètica

Les gasolineres podran sol·licitar a partir d’aquest divendres l’avançament de 20 cèntims al carburant

El Ministeri d’Hisenda començarà a transferir els diners als empresaris de les estacions de servei a partir de la setmana vinent

Les gasolineres podran sol·licitar a partir d’aquest divendres l’avançament de 20 cèntims al carburant
3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

La bonificació de 20 cèntims per litre de carburant entrarà en vigor l’1 d’abril per a tots els consumidors i serà aplicable fins al 30 de juny. L’impacte pressupostari ascendeix a uns 1.423 milions d’euros, segons càlculs del Ministeri d’Hisenda. Els operadors poden sol·licitar a Hisenda un avançament de la quantia per evitar haver d’avançar ells la bonificació, que, a posteriori, en qualsevol cas, se’ls tornaria.

¿Qui paga la bonificació?

La rebaixa ascendeix a 0,20 euros per litre o per quilo de combustible proveït, tant per a persones usuàries particulars com per a empreses i autònoms. D’aquesta bonificació, 15 cèntims seran assumits pels Pressupostos de l’Estat i 5 més aniran a compte dels operadors, tret d’excepcions.

És el cas dels gegants del sector, com Repsol, Cepsa i EDP, que han anunciat un descompte més gran que aquests 5 cèntims a través d’un altre mecanisme, o les empreses més petites, amb una xifra de negocis inferior a 750 milions d’euros, cas en què serà l’Executiu el que assumeixi aquest descompte de 5 cèntims (20 en total).

¿Quan es pot sol·licitar l’avançament?

Des d’aquest divendres i fins al 15 d’abril del 2022 qualsevol operador petrolífer podrà sol·licitar a l’Administració tributària un avançament a compte per un import equivalent al 90% del volum mitjà mensual de vendes, per poder sufragar el descompte de 20 cèntims en la factura dels consumidors sense haver de ser ells mateixos els que avancin els diners. El màxim que es pot demanar és dos milions d’euros, mentre que l’import mínim és de 1.000 euros.

Aquest anunci arriba un dia després que l’ Associació Nacional d’Estacions de Servei Automàtiques (Aesae) advertís que la bonificació dels 20 cèntims podria asfixiar els petits i mitjans empresaris, que tot i que no hauran de fer front a l’ajuda, «no podran fer front a l’avançament de l’import necessari per emprendre el descompte». En la mateixa línia que l’Agrupació Espanyola de Venedors a la Menuda de Carburants i Combustibles (Aevecar), que, malgrat que tots els seus associats estan exempts dels 5 cèntims, temien haver d’avançar els diners al «no estar l’eina en marxa» i considerar que «en qualsevol cas els diners no es rebran de forma immediata».

¿On s’ha de sol·licitar?

La seu electrònica de l’Agència Tributària (https://sede.agenciatributaria.gob.es) publicarà el formulari per demanar aquest avançament, al qual podran accedir totes les estacions de servei, amb independència de la seva mida. Al document, les gasolineres únicament hauran de complimentar les dades d’identificació i facilitar un nombre de compte bancari en el qual s’ha d’abonar l’avançament. Per presentar el formulari es requereix autenticació amb el sistema Clave o certificat electrònic.

L’Agència Tributària treballa de forma paral·lela en el desenvolupament, amb la celeritat més gran possible, del formulari ‘online’ específic per a la sol·licitud de devolució mensual de les bonificacions practicades, i també dels dos formularis necessaris perquè sol·licitin el pagament únic els beneficiaris de les ajudes previstes en el reial decret llei per a la indústria intensiva en consum de gas i per al sector del transport.

¿Quan arribaran els avançaments?

Una vegada rebudes les sol·licituds, «la setmana vinent l’Agència Tributària iniciaran els abonaments», segons afirma el Ministeri d’Hisenda. Aquests avançaments a compte podran sol·licitar-se per l’import màxim de la bonificació, que correspondria al 90% del volum mitjà mensual dels productes inclosos en l’àmbit objectiu de la bonificació que hagi venut l’estació de servei l’any 2021, d’acord amb el que s’hagi reportat al cens d’empreses que realitzen les vendes directes als consumidors finals. L’import de l’avançament, segons el que estableix el reial decret llei, no podrà ser superior als dos milions d’euros ni inferior als 1.000 euros.