Segons l’Eurostat

Les empreses paguen 1,6 vegades menys els seus treballadors a Espanya que a França o Alemanya

  • El cost laboral per hora treballada a Espanya és de 22,9 euros, davant els 37,9 euros de França

Les empreses paguen 1,6 vegades menys els seus treballadors a Espanya que a França o Alemanya

Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les empreses paguen 1,6 vegades menys per hora treballada a Espanya que a la veïna França o a la locomotora econòmica del Vell Continent, Alemanya. Segons dades publicades aquest dilluns per l’ Eurostat, el cost laboral per hora a Espanya és de 22,9 euros, que inclou tant el salari com les obligacions de la companyia amb la Seguretat Social. Un import que a Espanya amb prou feines ha variat entre el 2020 i el 2021 i que és sensiblement menor que el que han de pagar els patrons als estats del centre d’Europa, on l’hora fluctua entre els 41,6 euros de Bèlgica, els 37,5 euros d’Àustria o els 39,7 euros de Suècia. En aquest sentit, la mà d’obra espanyola s’assembla més a l’eslovena (21,1 euros).

Un dels principals motius que expliquen la substancial diferència entre el cost laboral que paguen les empreses a Espanya respecte a la veïna França rau en les obligacions de les companyies amb l’erari públic. A més del salari, una empresa ha de cotitzar per les contingències comunes, per assegurança en cas d’accident laboral i per al futur dret a atur o jubilació, entre d’altres. I el cost que assumeixen les companyies franceses (12,7 euros l’hora) és més del doble que les espanyoles (5,9 euros per hora). A Alemanya i Itàlia paguen 8,3 euros l’hora.

Notícies relacionades

Les obligacions contributives de les companyies en aquest aspecte amb prou feines han variat en l’última dècada a Espanya. El 2008 una companyia pagava de mitjana 5,1 euros l’hora, 70 cèntims menys que el 2021. Cosa que implica un increment del 15%, la meitat del que ha augmentat aquesta càrrega al conjunt d’estats de la UE (+30,9%). L’última reforma que el Govern ha començat en aquest sentit ha sigut l’aprovació del nou mecanisme d’equitat intergeneracional, que implica un increment de les cotitzacions socials de 0,6 punts i que, majoritàriament, va a càrrec de la butxaca dels empresaris. No entrarà en vigor fins el 2023.

Les dades de l’Eurostat evidencien bretxes significatives entre les economies europees pel que fa a costos laborals. Entre els més baixos es troben Bulgària (7,0 euros per hora) i Romania (8,5 euros), i els més alts són els de Dinamarca (46,9 euros), Luxemburg (43,0 euros) i Bèlgica (41,6 euros). És a dir, amb un sou danès es podrien pagar 6,7 sous búlgars.